Hoe krijg je de vos te zien in Vlaanderen?
Hoe krijg je de vos te zien?
Om een levende vos te spotten, moet je in het duister op stap. De vos is immers vooral in het schemerduister en ’s nachts actief. Het gros van de waarnemingen heeft betrekking op toevallige ontmoetingen, vaak in het licht van de autolampen. Voor vossenspeurders kunnen ook de typische uitwerpselen, de sterke, ranzige vossengeur en het nachtelijk geblaf je op het juiste spoor zetten om een vos te zien te krijgen.
De vos is een hondachtige en zijn pootafdrukken lijken op die van een hond. Toch zijn er een paar duidelijke verschillen: het middenvoetkussen is ongeveer tweemaal zo groot als een teenkussen (bij hond ongeveer drie maal) en de nagelafdrukken zijn erg scherp (stomp bij hond). Ook is de afdruk van een vos veel slanker (eivormig) terwijl die van een hond meer cirkelvormig is. Bij een mooie pootafdruk van een vos kan je vaak een lijntje trekkenaan de voorkant van de twee achterste tenen. Dat lijntje snijdt dan niet door de achterkant van de twee voorste tenen (zie gele lijntje op bovenste foto) Bij de pootafdruk van een hond snijdt dat lijntje wel door de afdrukken van de voorste twee tenen. Ook kan je in de lege ruimte tussen de teenkussens bij de afdruk van een vos een X trekken (de X van foX). Bij honden is dit eerder een H (de H van Hond).
In Vlaanderen is de vos (na de egel) het belangrijkste verkeersslachtoffer onder de zoogdieren. Gemiddeld worden elk jaar op www.waarnemingen.be 668 verkeerslachtoffers gemeld. Uiteraard is dit maar het topje van de ijsberg. Heb je zelf een dode vos gezien? Geef het door via www.dierenonderdewielen.be.
Waar leeft de vos?
Vossen stellen weinig eisen aan het leefgebied: overal waar voldoende dekking en voedsel is, waar een hol kan worden gegraven of waar bestaande holtes aanwezig zijn (rotsen, verlaten menselijke constructies …), kan je vossen aantreffen. Bossen, heide en duinen, moerassen en venen, polders en landbouwgebieden, parken, dorpen en steden.
Hoe herken je de vos?
Met deze tips wordt het herkennen van de vos een fluitje van een cent.
Speur mee naar de vos
Zin om mee te speuren naar de vos in Vlaanderen? Of om mee te werken aan een project rond de vos? Neem dan contact op met de Zoogdierenwerkgroep van Natuurpunt.