Gentbrugse Meersen

Provincie Oost-Vlaanderen

Blotevoetenpad en andere speelnatuur

Bloemrijke graslanden

Mozaïek van water, bos en hooiland

Wandelen in Gentbrugse Meersen

Elke maand organiseert de werkgroep Gentbrugse meersen wandelingen met natuurgids door het gebied. Je vindt alle details over deze wandelingen in de activiteitenkalender.

Je kan het gebied ook op eigen houtje verkennen via verschillende wandelpaden (sommige bewegwijzerd, andere niet).

Toegankelijkheid

  • Leuk voor kinderen

  • Toegankelijk voor kinderwagens

  • Laarzen of stevige schoenen aanbevolen

  • Honden zijn welkom aan de leiband

Eigenschappen

Zeer groot gebied: > 100 ha
  • wandelpad
  • rolstoelpad

Kaart van het gebied

3 routes

Rode wandeling Stad Gent

rolstoelpad
6.02km
Gemiddeld 90 minuten wandeltijd

Groene wandeling

wandelpad
5.58km
Gemiddeld 80 minuten wandeltijd

Gele wandeling

wandelpad
4.49km
Gemiddeld 70 minuten wandeltijd

Startpunten

Gentbrugse Meersen

Boer Janssensstraat 15

België

Gentbrugse Meersen

Braemkasteelstraat 60

België

Zien en doen

De Gentbrugse Meersen is een 270 ha groot open gebied ten zuidoosten van Gent. Natuurpunt en Stad Gent werken hier samen aan een natuurkern met ruimte voor speelnatuur. Het ligt tussen de bebouwde zones van Gentbrugge en de brede Scheldebocht die het begin van de Zeeschelde markeert. Samen met de Damvallei in Destelbergen vormt het gebied een grote groene vlek van 650 hectare bij Gent.

 

 

 

Wil je de Gentbrugse Meersen verkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids? Neem contact op met de Werkgroep Gentbrugse Meersen via onderstaande knop.

Dieren en planten

De Gentbrugse Meersen is een paradijs voor vogels. Er broeden onder meer dodaarsen, krakeenden, tafeleenden, kuifeenden, bergeenden, meerkoeten, waterrallen, kieviten, rietgorzen, kleine karekieten, bosrietzangers, grasmussen, tuinfluiters, roodborsttapuiten, blauwborsten en ransuilen.

In de Gentbrugse Meersen kan je genieten van de vogels die ons wakker fluiten en een broedplaats zoeken. Je kan er wandelen tussen de vele planten en de insecten die er ontwaken. Het is er genieten van elk seizoen. In de lente, wanneer de knoppen van de bomen op springen staan om daarna piepkleine blaadjes uit hun knop te toveren. Maar het is eveneens een genot om de vele kleurrijke bloemen in de zomer te zien uitgroeien tot mooie vruchten. De herfst brengt dan weer heel wat andere kleuren. De planten laten hun vruchten en bladeren vallen en de dieren bereiden zich voor op de winter en verzamelen en verstoppen het voedsel. Winter betekent verstilling. De natuur gaat in rust, de nachten worden langer, de dagen korter. Vogels fluiten niet, geen geritsel van bladeren en de dieren leggen voorraden aan of gaan in winterslaap. Met een frisse wandeling kan je ook in de winter genieten van al het moois wat de Gentbrugse Meersen ons te bieden heeft. 

Wat doet Natuurpunt

Het gebied Gentbrugse Meersen wordt door Natuurpunt Regio Gent en de stad Gent beheerd als groenpool van ongeveer 270 ha, waarbij zachte recreatie en natuur kunnen samengaan. Het is een mix van waterrijke vlaktes (= de meersen) tussen drogere plekken en stukjes bos. Hiermee is het gebied één van de 4 groenpolen rond Gent. Het geheel wordt een groene gordel om zo natuurrecreatie vrij dicht bij de stad te krijgen.

De rode draad in de ontwikkeling en het beheer is: “van recreatie-natuur naar natuur-recreatie”. Daarbij is het de bedoeling dat aan de toegangszone het accent ligt op recreatie en in het noordelijk gebied het accent ligt op natuur. Dit is duidelijk te zien aan het type paden. In de toegangszone heb je betonpaden, zodat alles heel toegankelijk is zowel voor voetgangers alsook kinderwagens, rolstoelgebruikers, … Naarmate je naar het noordelijk deel afzakt, maakt het beton plaats voor wandelpaden en wandel je op natuurlijk gegroeide paden. De bedoeling is om zo weinig mogelijk stukken af te spannen met draad. Het zijn natuurlijke grenzen, zoals water, die zorgen voor de ontsluiting van bijvoorbeeld een vogelgebied.

Het ongeveer 40 ha grote heempark tussen Rattendalepark en de Koningsdonkstraat kreeg de naam "Meersempark". De loop van de oude Rietgracht is geherwaardeerd zodat de natuurbelevingswaarden zullen toenemen. Er werden verschillende stukjes bos aangeplant: het geboortebos en het vredesbos. Een groot stuk natuurspeeltuin zorgt ervoor dat de kinderen er volop kunnen genieten door gebruik te maken van de verschillende mogelijkheden die de natuur biedt: water, zand, takken… In het noordelijk deel zal de natuur meer “baas” zijn.

In 2014 kocht Natuurpunt Regio Gent zijn eerste 5 hectare natuurgebied aan in het noordelijk deel van de Gentbrugse Meersen. Onze wens is om, samen met de Stad Gent, het gehele gebied te verwerven en in te richten, waarbij zachte recreatie en natuur kunnen samengaan. Hiervoor werd in 2020 een beheercomité opgericht die de visie en het beheerplan voor het noordelijk deel zal opstellen. De inrichting van het zuidelijk deel is intussen afgewerkt en het beheer wordt samen met Natuurpunt Regio Gent geëvalueerd.

Meehelpen?

De Gentbrugse Meersen:
   Voor elk wat wild(s)

 

Met de werkgroep Gentbrugse Meersen hebben we heel wat terugkerende activiteiten.

Zo hebben we maandelijks onze maandwandelingen en beheeractiviteiten.
In het seizoen (april tot september) gaan we op woensdagavond gaan zeisen.
In september hebben we onze jaarlijkse CreaMarkt.

Dit alles krijgen we georganiseerd door de vele vrijwilligers die ons hierbij komen helpen.

Klik en kijk maar even op onze website!

Heb je zelf interesse? Of heb je vragen? Laat het ons weten op [email protected]

Afbeelding
Activiteiten

Steun Natuurpunt

Doe een gift voor Gentbrugse Meersen

Liever overschrijven?

BE56 2930 2120 7588
Vermeld 'Gentbrugse Meersen' bij je overschrijving

  • Giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar
  • Jouw gift gaat rechtstreeks naar je gekozen project

Word lid van Natuurpunt

  • Bescherm de natuur
  • Ontvang de Fiets- en Wandelgids
  • Krijg korting bij onze partners

Ja, ik word lid van Natuurpunt

Afbeelding
Wandelaars aan het water