Afbeelding
Fietstocht langs natuurgebied in Asbeek en Kobbegem

Natuurpunt Asse fietst langs de natuurgebieden in Asbeek en Kobbegem

19 sep 2023
Categorieën
Lokaal nieuws
Organisatie
Natuurbeleving

Onder leiding van Geert, vertrokken afgelopen zondagmiddag 17 september een aantal fietsers vanop het kerkplein in Asbeek voor een tocht langsheen de natuurgebieden in Asbeek en Kobbegem.

Het eerste deel van de tocht werd afgelegd samen met Pieter, beheerder van een aantal gebieden in Asbeek. Er werd halt gehouden aan Dokkenbos, Pullewouwe, Kerlemeers/Torfput, Louwijnbos en natuurlijk aan Peerdsbroeken.

Bij elke stop zorgde Pieter voor een deskundige uitleg. Ook werd aandacht gegeven aan de schuur die zich op één van de laatste aanwinsten van de afdeling, Louwijnbos, bevindt. Deze zal de komende jaren gerenoveerd worden en omgetoverd tot een  opslagplaats voor het beheermateriaal van de afdeling.

Verder ging het dan langs de Louwijn en de Zetsel, richting de natuurgebieden Vierhoekheide en Ijzenbeekbos. Hier zorgde Geert voor een extra toelichting.

Via Tenberg en een stukje van de nieuwe fietssnelweg, werd koers gezet richting Kobbegem.
Daar werd er even haltgehouden aan 't Rotgat, een minder bekend stukje bos aan de rand van het Kobbegemse dorpscentrum.

Vandaar ging het dan naar de Kruipin. Hier stond Kristof, recent benoemd als beheerder van dit gebied, de fietsers op te wachten. Hij legde uit dat dit pas in beheer genomen gebied heel wat potentieel heeft maar ook heel wat beheerwerk zal vragen. Zo moet onder andere de reuze balsemien, die overvloedig aanwezig is, uit het gebied verwijderd worden. 

Na deze laatste stop ging het dan richting Asse centrum waar de activiteiten van de autoloze zondag nog volop bezig waren.
Een paar dapperen zetten weliswaar door tot het welbekende dorpscafé in Asbeek om de tocht rond te maken (en de dorst te lessen).

Diegene die ook nog eens deze tocht willen maken, vinden hieronder een PDF met het kaartje van de route.

De beschrijving van de verschillende natuurgebieden die door Natuurpunt Asse beheerd worden, ook diegene die tijdens deze fietstocht niet bezocht werden, kan je vinden via deze link.