Gierzwaluw
De gierzwaluw is geen zangvogel en is in feite dus geen echte zwaluw, hij is meer verwant aan de kolibries uit Amerika. In de zomermaanden laat hij zich opmerken door zijn snelle vliegwerk en typische geluid.
4-6 jaar
Op het menu van de gierzwaluw staan allerlei insecten, maar ook spinnen. Deze plukt hij tijdens het vliegen uit de lucht.
voor vele jaren op rij trouw aan de partner en de nestplaats
De gierzwaluw komt voor in heel Europa en delen van Azië. In de winter trekt de vogel richting Afrika, tot in Zuid-Afrika.
Leeft tussen de mensen.
Baltsvluchten, soms met nep paringen
Hoe herken je de gierzwaluw?
- Lichaamslengte van ongeveer zestien centimeter, maar door de zeer lange, sikkelvormige vleugels lijkt hij groter.
- Een volwassen vogel kan een gemiddelde spanwijdte van 45 centimeter bereiken en weegt ongeveer 45 gram.
- Donker verenkleed
- Kin en keel zijn meestal iets lichter van kleur
Gierzwaluwen zijn de luchtacrobaten van het vogelrijk. Ze spenderen hun hele leven in de lucht en jagen op insecten. Ze zijn dan ook perfect aerodynamisch en zijn in staat tot de meest spectaculaire luchtshows. Gierzwaluwen hebben hele korte pootjes.
Het geluid van de gierzwaluw
De ijzige schreeuw ‘wiiiiiiiizzzzzzz’ van gierzwaluwen door de straat, meestal midden in de stad, kan je horen op warme zomeravonden Doorgaans roepen mannetjes en vrouwtjes in duet, het vrouwtje roept iets hoger.
Hoe leeft de gierzwaluw
Wat eet de gierzwaluw?
Op het menu van de gierzwaluw staan allerlei insecten, maar ook spinnen. Deze plukt hij tijdens het vliegen uit de lucht. Bij onweersbuien gaan gierzwaluwen tijdens het broedseizoen soms op jacht tot meer dan 100 kilometers weg van het nest.
Hoe plant de gierzwaluw zich voort?
De gierzwaluw paart in de lucht. Het nest maken ze in donkere holten van allerlei gebouwen. Het is een slordig samenraapsel van materiaal dat hij uit de lucht plukt. Dat plakt hij bijeen met speeksel. Het gebeurt zelfs dat hij in het nest een verdroogd, dood jong van een vorig broedseizoen verwerkt. Tegenwoordig worden steeds vaker nestkasten als broedplaats gebruikt. Het broedseizoen loopt van mei tot juni. Beide ouders houden de eieren om de beurt warm.
Waar vind je de gierzwaluw?
De gierzwaluw voelt zich prima thuis tussen de mensen en heeft in het verleden zijn natuurlijke nestplaatsen (oude, holle bomen en spleten in rotsen) achtergelaten om zich in huizen en andere gebouwen te vestigen. In de zomer zal je de gierzwaluw dus zeker al eens hebben zien rondvliegen of horen roepen.
In de winter legt de gierzwaluw duizenden kilometers af en bereikt hij soms zelfs Zuid-Afrika.
> Bekijk deze soort op waarnemingen.be
Kom deze soort veel voor
Boven elke grotere stad vliegt elke zomer wel een groep gierzwaluwen, maar de aantallen lijken de laatste decennia wel af te nemen.
Natuurgebieden
Alle natuurgebiedenLeer soorten herkennen en geef je waarnemingen door
Trek met je telefoon naar buiten en identificeer soorten met de gratis app ObsIdentify: de natuurherkenner in je broekzak. Door je waarnemingen op te slaan, lever je tegelijk een belangrijke bijdrage aan het onderzoek rond soorten. Download de app hier:
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief