Beschrijving van het gebied
De waterlopen spelen ook een belangrijke rol. In het landschapspark Grote Boshoek meanderen de Lachenenbeek en haar zijbeken doorheen pareltjes van natte graslanden met dotter- en koekoeksbloemen, moerasgebieden, en eeuwenoude, unieke, loofbossen met betoverende voorjaarsflora. Je vindt er enkele topsoorten zoals Eenbes, Sneeuwklokje, Bosgeelster, Grote keverorchis, Waterviolier en Zomerklokje.
Het gebied kent ook een goed werkende familiale landbouw in een voor deze regio nog relatief gaaf en open cultuurlandschap. Er is ook heel wat erfgoed te zien zoals typische oude hoeves, haagkanten, eeuwenoude slootjes, dreven en bomenrijen, en biedt prima mogelijkheden voor recreatie. Kortom een plaats waar je echt nog rust kan vinden in de drukke verstedelijkte regio ten zuiden van Antwerpen en ten noorden van de Nete.
Jammer genoeg zijn deze bijzonder waardevolle percelen nu relatief klein en liggen ze verspreid en geïsoleerd in het landschap, waardoor het leefgebied van heel wat planten en dieren versnipperd is. Door de verschillende puzzelstukken met elkaar te verbinden worden de populaties van beschermde planten en dieren robuuster en minder kwetsbaar. Tegelijk verbetert de kwaliteit van de omgeving voor omwonenden en alle bezoekers van het landschap. Door het landschappelijk versterken van de brede vallei van de Babbelsebeek (de belangrijkste zijbeek van Lachenenbeek) wordt ook een ecologische verbinding met de zuidelijk gelegen Netevallei mogelijk.
Natuurbeheer
'Grote Boshoek' is geen gewoon natuurgebied, maar een unieke uitdaging waarin Natuurpunt haar verantwoordelijkheid wil nemen. Vier lokale Natuurpunt afdelingen (Land van Reyen, Zuidrand Antwerpen, Oude Spoorweg en De Wielewaal) streven ernaar om het gebied te laten evolueren tot één groot open landschap met meer en betere natuur, extra waterretentie, kleinschalige en multifunctionele (bio)landbouw, bescherming van het erfgoed en diverse vormen van recreatie. Samen zoeken we naar opportuniteiten om de bestaande bossen uit te breiden, waardevolle percelen aan te kopen als stapstenen tussen bestaande natuurgebieden en -kernen. Ook willen we extra verbindingen als bomenrijen, houtkanten en hagen realiseren in het landschap en het voor publiek toegankelijk te maken. Kortom: in overleg de natuurwaarden in het landschap versterken waar mogelijk en deze maximaal toegankelijk maken waar dit verantwoord is. Het overleg met de andere partners en het beheren van de verschillende natuurgebieden gebeurt verspreid over de afdelingen met zo’n 30 tal vrijwilligers. Hierbij trachten we ook de lokale bewoners en gebruikers zoveel als mogelijk bij het hele verhaal te betrekken.
Uiteraard kan Natuurpunt alleen niet de nodige oplossingen bieden om haar streven te realiseren, daarom is er een samenwerkingsverband afgesloten via Landschapspark Antwerpse Zuidrand in een strategisch project onder coördinatie van de provincie Antwerpen. Vier Natuurpunt-afdelingen, de provincie Antwerpen, 8 gemeenten, het Agentschap voor Natuur en Bos, Ruimte Vlaanderen, Vlaamse overheid, Kempens Landschap, Boerenbond, lokale landbouwers, Bosgroep Antwerpen Zuid en grondeigenaars hebben samen het ambitieuze plan opgevat om dat unieke landschap in de zuidrand van Antwerpen te behouden en te versterken met als doel een landschapswerking die de gemeentegrenzen overstijgt. Lees hier meer.
Ontdek de natuurgebieden in de Grote Boshoek
Voor meer informatie over de gebieden en de wandelinfo, neem hieronder een kijkje op de pagina's van de deelgebieden.
- Babbelbeekse beemden (Duffel, Lier)
- Langbos en Babbelse Plassen (Kontich)
- Uilenbos (Hove)
- Lauwerijkbeekvallei (Boechout, Lint)
- Vlinderweide (Lint)
- Babbelkroonbos (Lint, Lier)
- Lachenen (Lier)
- Zevenbergen (Lier)

- Gebieden aankopen en beheren is de beste manier om de natuur te beschermen
- Voor elke gift van 40 euro of meer krijg je een fiscaal attest
Help Grote Boshoek: Uilenbos - Babbelbeekse Beemden - Langbos & Babbelse Plassen - Babbelkroonbos groeien
Gift via overschrijving
Op stap met een gids
Boek een afspraak bij Rolph en Els De Ceulaer. Voorspools rdeceulaer@hotmail.com of Peter Tersago peter@te-de.beIets te melden?
Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.