Rupelbericht

 
logo.gif
webversie | uitschrijven
Rupel.bericht
22  februari 2022
 
 
 
 
 
 
Vogels kijken Noordelijk eiland op 8/1/2022 – foto  |  Nel De Backer
zaterdag 5 maart
Vogels kijken op het Noordelijk eiland
 
Heb je zin om mee te gaan en vogels te spotten?

afspraak  |  8u50  |  op de parking Tolhuis (Rupeldijk), einde Tolhuisstraat, Schelle. We nemen de veerboot om 9u. Je kan eventueel ook op de Rupeldijk kant Wintam aansluiten. We nemen de veerboot terug ten laatste om 12u.
Breng een verrekijker en/of een telescoop mee.
Vooraf inschrijven is verplicht  |  debacker-vanlinden@telenet.be
 
 
 
 
maandag 7 maart
Start Cursus Natuur & Landschap
 
Vluchtelingenwerking Booms Welkom vzw, LIGO vzw Boom/Willebroek en Natuurpunt Rupelstreek hebben samen een aanbod op poten gezet, waarbij vluchtelingen en migranten kennis kunnen maken met de natuur in de Rupelstreek.

Het programma wil zowel leuk als educatief zijn, heeft een lage drempel en houdt vooral rekening met wat de deelnemers zelf interesseert. In totaal gaat het om 10 bijeenkomsten van telkens 3 uur, waarbij we er samen op uit trekken en kijken, luisteren, proeven, ruiken en betasten.
Zo proberen we meer inzicht te geven: Hoe zit de natuur hier in elkaar en welke rol speelde dat in de geschiedenis van de Rupelstreek. Het is ook de bedoeling dat de cursisten meer vertrouwd geraken met Natuurpunt zelf, als deelnemer aan de activiteiten of misschien als vrijwilliger.   

Ken je migranten of vluchtelingen voor deze cursus? Neem dan contact op met LIGO vzw, tijdens de kantooruren op dit nummer: 03/886.08.98

Deelname aan de cursus is gratis.
 
 
 
 
Middelste bonte specht – foto  |  Luc Meert
zaterdag 12 maart
Verrassingswandeling
 
Laat je verrassen en ga samen met een gids van Natuurpunt op stap voor een avontuurlijke wandeling in een voor velen ongekend stukje natuur. Meld je deelname en de dag voor de wandeling verneem je waar de plaats van afspraak is.

afspraak  |  12 maart  |  van 13u15 – 17u
Het aantal deelnemers wordt beperkt, meld dus vooraf je deelname via: info@natuurpuntrupelstreek.be
meebrengen  |  verrekijker, stevige wandelschoenen of laarzen bij regenweer.
 
 
 
 
Aanplanten houtkant voor Voedsel + Dorp – foto  |  Erik De Keersmaecker
Massale opkomst voor
aanplanten houtkanten omheen project Voedsel + Dorp
 
En stonden 3 plantmomenten gepland, op zaterdag 12 februari tijdens de voor- en namiddag en op zondag 13 februari tijdens de namiddag. Dankzij de massale opkomst van vele tientallen helpers, mannen, vrouwen en kinderen waren de plantmomenten op zaterdag voldoende om de 1.500 streekeigen struiken omheen het  perceel langs de Tuinlei in de grond te krijgen.
Een perceel dat in de loop van de volgende jaren een metamorfose moet ondergaan.

Het project Voedsel + Dorp in gemeente Schelle wordt getrokken door VELT vzw, met gemeente Schelle en provincie Antwerpen als partners. De kans om met vele Natuurpuntvrijwilligers mee aan de kar te duwen en zo meer natuur in het boerenland van Schelle te brengen lieten we niet liggen.

Carina Govaerts van Velt vzw vertelt hoe zij het plantmoment heeft ervaren:

Ik vond het echt een ongelofelijk zalige plantnamiddag, met al die blije gezichten en helpende handen van alle leeftijden. Ik ben blij dat ik er nog geraakt ben want dit was echt geweldig!

Samen planten aan een nieuwe eetbare buurt, een ontmoetingsplek voor jong en oud, een extra ecologische natuurlijke rusthaven met eetbaar lekkers voor de toekomst – heel fijn dat daar zoveel mensen aan kwamen bijdragen, en heel fijn dat het de steun van zoveel kundige en dragende partners mocht krijgen!

Blij dat ik zo dicht in mijn buurt nog mijn vrijwilligershandje kon komen toesteken en de max dat we die 1.500 planten gewoon op één dag hun stekje konden geven!

Merci aan iedereen die bijdroeg, en dubbel en dik aan Erik en de Natuurpuntploeg die een extra grote steen bijdroegen! Dit was echt een heel mooi voorbeeld van teamwerk, en alweer het bewijs van “samen sterk”!
 
 
 
 
Team Cummins helpt bij sorteren wilgentakken – foto  |  Erik De Keersmaecker
Team Cummins helpt bij sorteren wilgentakken
 
Met enkele Natuurpuntvrijwilligers waren we de voorbije week aan het werk in de oude vloeibeemd in de Oude Nete-arm in Rumst. Een rij knotwilgen werd geknot en de afgezaagde takken werden op lengten gezaagd, daarna werden ze gesorteerd in pakketten van telkens 10 stuks.

Voor dat werk kregen we de hulp van een team medewerkers van het bedrijf Cummins uit Rumst. Nu de Covid-pandemie op de terugweg is, stelt het bedrijf opnieuw medewerkers ter beschikking, die ons helpen bij allerlei taken in de natuur. In de loop van de week worden de wilgentakken getransporteerd naar Hemiksem en naar Boom. Daar worden er dan wilgentunnels en wilgenhutten mee gebouwd.
 
 
 
 
Nestkast kerkuil in toren kerk H.Familie Schelle
Kerkuil opnieuw welkom in nestkast kerk H.Familie Schelle
 
25/4/1992 staat er op het witte plaatje bij de nestkast in de toren van de H.Familiekerk in Schelle. Over 2 maanden zal het dus 30 jaar geleden zijn dat deze nestkast werd geplaatst.

Een succesverhaal voor de kerkuil hoort er hier echter niet bij. Slechts één jaar mochten we er een paartje kerkuilen verwelkomen. Daarna werd de nestkast gekraakt door kauwen en dat bracht wel enige hinder. In tegenstelling tot kerkuilen sleurt een kauwenpaartje heel wat nestmateriaal aan, vooral takken, maar ook stukken van leien en ander materiaal dat ze kunnen vinden.Met de invliegopening net boven de deur van de kerk leidde dit ertoe dat daar regelmatig moest gekuisd worden. Teveel hinder dus en een reden om de invliegopening af te sluiten.

Tot donderdag 3 februari, aan de kast werd een nieuwe inlooppijp gemonteerd, waarbij de invliegopening zich aan de zijgevel van de kerk bevindt. Van dat werkmoment werd gebruikt gemaakt om ook even de gierzwaluwennestkasten in de toren te controleren en daarbij blijkt dat één nestkast daadwerkelijk gebruikt wordt als broedplaats door gierzwaluwen. Een andere nestkast wordt als broedplek gebruikt door een paartje spreeuwen.
 
 
 
 
Montage nestkast kerkuil tegen wand loods Forestree Schelle – foto  |  Erik De Keersmaecker
En ook bij de Forestree boerderij in Schelle
 
De omgeving van de Forestree-bioboerderij aan de Steenwinkelstraat in Schelle ondergaat momenteel een echte metamorfose, maisakkers worden er omgevormd tot hoogstamboomgaarden. Samen met het omliggend landschap wordt het een steeds betere omgeving voor jagers van het open landschap zoals kerkuil, steenuil en torenvalk.
Ook solitaire bijen en vlinders zullen we wel bij varen, met veel minder pesticiden en schonere lucht.
Inmiddels hebben we er in overleg met de eigenaar nestkasten mogen plaatsen voor kerkuil, steenuil en torenvalk. Maar af en toe gebeurt het dat een nestkast geplaatst werd op een plek die daarna een andere bestemming kreeg. Dat gebeurde met de kerkuilennestkast, de plek waar ze ophing werd omgevormd tot een samenkomsthoekje en dus zochten en vonden we een andere en zelfs betere plek.
 
 
 
 
Bewoonster Frieda De Swert met de jonge bosuil
Bosuilen hebben jongen
 
Woensdag 2 februari werd vlakbij het abdijpark in Hemiksem een jonge bosuil gevonden, de vogel zat onderaan een treurwilg en werd opgemerkt door Irma De Jonghe, één van de bewoonsters van het domein Residentie Sint-Annaschool’ aan de Molendreef. Jan Bruininckx, een andere bewoner bracht de jonge vogel naar het VOC in Kapellen.
De foto toont de jonge bosuil, samen met nog een andere bewoonster: Frieda De Swert.

Het opmerkelijke aan bosuilen is, dat het zeer vroege broeders zijn en doorgaans al in maart op eieren zitten. Maar wat dan gezegd van de bosuilen in het abdijpark, we schatten dat de jonge bosuil op dat moment een 10-tal dagen oud was, wat betekent, dat de vogel ergens omstreeks 20 januari werd geboren. Bosuilen broeden ongeveer 30 dagen en dat betekent dat dit paartje bosuilen op 20 december al op eieren zaten te broeden.
Jonge bosuilen verlaten na een 4-tal weken het nest, ze blijven dan wel in de buurt van het nest, zittend op naburige takken, daarom worden ze dan ook takkelingen genoemd. Tot een leeftijd van 2 tot 3 maanden worden ze door de ouders gevoed en oefenen ze met vliegen. Daarna worden ze verstoten en moeten ze zelf een territorium zien te vinden.
Tekst  |  Nature Today
 
 
 
 
Lepelaar W (NAH6)/a in het Klein Broek – foto  |  Pieter Van den Cruyce
Lepelaars overwinteren steeds meer in de Lage Landen
 
Wie zin heeft in een leuke fietstocht en daarbij enkele leuke vogelkijkgebieden wil bezoeken kan daarbij terecht bij het Groot en Klein Broek, enkele kilometers voorbij Temse, langs de oevers van de Durme.

Vanaf de veersteiger in Schelle en na de overtocht met de veerboot is het nog een 15-tal kilometer fietsen. Je kan er een heen en weer fietstocht van maken, maar eventueel fiets je achteraf over de Mirabrug in de richting van het veer bij Hamme Driegoten, de veerboot brengt je aan de andere oever en zo kan je terugfietsen naar de veersteiger in Wintam.

Bij het vogels kijken aan het Klein Broek heb je nu een goede kans om lepelaars te zien. Er vertoeft momenteel een groep van een 20-tal vogels, met daarbij opvallend veel jonge vogels, die vorig jaar werden geboren.

Het is een fenomeen dat ook op Texel en in Zeeland wordt waargenomen. De reden dat er zoveel jonge vogels in de groep vertoeven, is dat ze zich niet sterk genoeg voelen om samen met hun ouders de reis naar het zuiden te maken. Eveneens opvallend is dat de volwassen vogels die in de groepen vertoeven eerder wel naar het zuiden trokken, dat weten we op basis van de kleurringen die de vogels dragen. Blijkbaar zijn onze winters zacht genoeg om het erop te wagen en te overleven tot aan het volgende broedseizoen.
 
 
 
 
Natuurpunt Hobokense polder protesteert!
 
Op zondag 6 maart heeft om 14 uur een ludieke protestactie op de Scheldekaai ter hoogte van het hoofdkwartier van CMB aan de De Gerlachekaai plaats, waarbij Natuurpunt Hobokense polder opkomt voor het gelijknamige natuurgebied en zo wil ageren tegen de totaal foutieve keuze om de hoogbouw van MCA in te planten in een enclave, omgeven door natuur en de Schelde.

Momenteel heeft de stad Antwerpen de vergunning gegeven en werd in beroep gegaan bij de provincie, die normaal voor 5 mei een uitspraak moet doen. Dit willen we onder de aandacht brengen.

Meer info over de actie, locatie en oproep  |  Protestactie tegen het hoogbouwproject van de Maritieme Campus Antwerpen
 
 
 
 
Natuurpunt Expeditie
 
Wil je graag iets doen voor meer natuur in je streek? Hou je wel van een sportieve uitdaging midden in het groen? Dan is Expeditie Natuurpunt vast iets voor jou.

De Expeditie staat garant voor twee keer avontuur: eerst zamel je met je team geld in voor de natuur. Op 25 en 26 juni wandel, fiets of kano je twee dagen door de mooiste natuur van Vlaanderen. Een positieve uitdaging voor 2022 en een onvergetelijk weekend aan het begin van de zomervakantie.
  • stel een team van vier samen plus één of twee teamcoaches die je onderweg steunen
  • zoek een teamnaam en maak je steunpagina aan
  • kies een natuurgebied om te steunen (of vraag een voorstel)
  • zet acties op om € 1500 in te zamelen

Voor de 7de editie van Expeditie Natuurpunt stippelden we unieke routes uit door de mooiste natuurgebieden. De routes komen allemaal aan in Diepenbeek, in het hart van Limburg. Daar wacht je een feestelijke aankomst.

meer info  |  Natuurpunt expeditie 2022

 


 
 
 
Atmosfeermakers gezocht!
 
De klimaatcrisis en de urgentie om de CO2-uitstoot drastisch te verminderen, houdt momenteel veel gemeentebesturen bezig. De Europese Commissie creëerde de burgemeestersconvenant, waarop lokale overheden kunnen intekenen om zich te engageren om 40% minder CO2-uitstoot te realiseren tegen 2030. Tien gemeenten in de regio Antwerpen, waaronder Hemiksem en Schelle, tekenden dit burgemeestersconvenant en engageerden zich voor een participatietraject. Deze gemeenten werken in cocreatie met inwoners klimaatacties uit.

Als lid van Natuurpunt ben je uiteraard geïnteresseerd in Natuur en Milieu. Misschien ben je bereid om mee rond de tafel te gaan zitten om een klimaatactieplan voor de toekomst uit te werken. Je hoeft zelfs geen inwoner te zijn van Schelle om toch mee te werken aan dit plan.

Ben je geïnteresseerd, dan ben je welkom op volgende data:
•    2 en 9 maart, dan gaat het over lokale en circulaire economie (bv afval en voedselverspilling)
•    22 en 30 maart, om te denken over omgaan met groen en water
•    21 april en 4 mei om over lokale hernieuwbare stroom te brainstormen
•    17 en 31 mei, dan praten we over klimaatvriendelijke mobiliteit

We starten telkens om 20 uur  in de hal van het gemeentehuis, Fabiolalaan 55.

Schrijf naar milieu@schelle.be en vertel aan welk(e) thema('s) je wil meewerken.

Meer info  |  www.atmosfeermakers.be/schelle
 
 
 
 
Camera’s Beleef de Lente binnenkort weer actief
 
Op 1 maart gaan de camera’s aan van Beleef de Lente, één van de grootste vogelwebcamprojecten ter wereld en dit al voor het 16de seizoen op rij. Met het afgelopen jaar 1,7 miljoen bezoekers blijft Beleef de Lente bijzonder populair.

Meer info  |  Beleef de lent
 
TOP