Rupel.bericht

 
logo.gif
webversie | uitschrijven
Rupel.bericht
30 september 2020
 
 
 
 
 
 
Rupel.blad oktober 2020 in je brievenbus
 
Rupel.blad oktober 2020, het natuurmagazine van Natuurpunt Rupelstreek/Aartselaar is klaar. Hierbij een blik op de cover met een prachtfoto van een vliegenzwam, gemaakt door David Van den Broeck.
Als het nog een tijdje blijft regenen schieten ze binnenkort letterlijk met duizenden uit de grond.
In het Rupel.blad lees je meer over onze projecten voor kerkuil, steenuil en huiszwaluwen. We blikken terug op het eerste jaar broedvogels tellen voor de nieuwe Vogelatlas, en naar het voorkomen van roofvogels en oeverzwaluwen in de Kleiputten Terhagen. En maken promo voor onze campagne Behaag..natuurlijk 2020 en als je een natuurlijke tuin hebt, dan leven daar gegarandeerd heel wat verborgen vlinders.

De Wandeltip leidt je door het natuurgebied Walenhoek en de oude steenbakkersgehuchten Noeveren en Hellegat.
Wandeltip Hellegat-Noeveren-Walenhoek
 
lijn.gif
 
 
Baggerput in de oude kleiputten – foto  |  Erik de Keersmaecker
Een groene toekomst voor de oude kleiputten Boom/Terhagen
 
Op pagina 2 van het Rupel.blad oktober 2020 leggen we nogmaals de klemtoon op het uitzonderlijk belang van het Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan (PRUP) voor de herbestemming van de oude kleiputten Boom/Terhagen, van golfgebied naar groengebied.
Provincie Antwerpen werkt momenteel aan de indiening voor het bodemsaneringsproject en de opmaak van het PRUP. Omdat het bodemsaneringsproject voor de oude kleiputten Boom/Terhagen en het PRUP voor de herbestemming van golfgebied naar groengebied aan elkaar vastgeklonken zijn is het uitermate belangrijk dat deze unieke kans om de oude kleiputten Boom/Terhagen voor altijd een natuurtoekomst te geven niet verkwanseld wordt.
 
lijn.gif
 
 
Bergeend – foto  |  Fons Van den heuvel
zaterdag 10 oktober
Vogels kijken Noordelijk eiland
 
De vrijwilligers van Vogelwerkgroep Rupel starten opnieuw met de maandelijkse vogelkijkwandelingen rond het Noordelijk eiland. De wandelafstand bedraagt 4 km, het wandeltempo is laag en men krijgt dan ook ruim de tijd om de vogels te bekijken.

Omwille van de Corona-maatregelen wordt het aantal deelnemers beperkt!
deelname  |  Meld dus zeker vooraf je deelname via debacker-vanlinden@telenet.be
afspraak  |  8u50  |  parking Tolhuis (Rupeldijk), einde Tolhuisstraat Schelle, veerboot 9u en veerboot terug om 12u.
volgende datums  |   7 november en 12 december
organisatie  |  Vogelwerkgroep Rupel
 
lijn.gif
 
 
Bosrank – foto  |  Fons Van den heuvel
Behaag..natuurlijk
maakt van je tuin een paradijs voor vogels, vlinders en wilde bijen!
 
Behaag…Natuurlijk is ondertussen 27 jaar oud en nog steeds springlevend. Dat blijkt dit jaar opnieuw, met voor het eerst de deelname van de stad Mechelen.  In totaal nemen weer 30 gemeenten deel aan deze campagne, in 1994 opgestart in de Rupelstreek. Bij die 30 gemeenten ook de stad Antwerpen .
Nu, 27 jaar later blijft Behaag…Natuurlijk meer dan nodig. Een kleine enquête met een wandeling langs de voor- en waar mogelijk ook achtertuinen langs onze straten en pleinen toont nog steeds beelden met vele plekken waar vogels, vlinders en wilde bijen niet welkom zijn, dat kan dus veel beter…
Behaag..natuurlijk 2020 biedt je opnieuw de kans om tegen een voordelige prijs haagplanten, struiken, fruitbomen, gevelplanten en bijenhotelletjes aan te kopen.
Tot vrijdag 30 oktober kan je een bestelling plaatsen, meer info op natuurpunt.be/behaag
De bedeling van de bestellingen heeft plaats op 27 november, in gemeenten Boom, Niel en Schelle en op zaterdag 28 november in gemeenten Hemiksem en Rumst (Terhagen).

Online bestelformulier
Website Behaag..natuurlijk 2020
 
lijn.gif
 
 
Gewone zeehond in de Rupel – foto  |  Laura Verhulst
Een gewone zeehond in de Rupel
 
Maandag 21 september zond Laura Verhulst ons een bijzonder leuk en interessant berichtje. Laura woont in Rumst en ze is een natuurliefhebber en een oud-scout. De avond voordien had ze aan de samenvloeiing van de Rupel en de Nete net voor de 'blauwe bruggen een zeehond gezien.
Uit de beelden die Laura doorstuurde bleek dat het om een gewone zeehond ging, die net op dat moment een flinke vis te pakken had. Welke soort vis het was konden we niet uitmaken.

Gewone zeehond in de Rupel – Video-opname  |  Laura Verhulst
 
lijn.gif
 
 
Oude vloeibeemd fungeert als retentiebekken – foto  |  Erik de Keersmaecker
Oude vloeibeemd fungeert als retentiebekken
 
Op maandag 21, dinsdag 22 en woensdag 23 september  werd er door vrijwilligers van Natuurpunt nog hard gewerkt aan het maaien en opruimen van het maaisel van een oude vloeibeemd langs de Wullebeek in het Niels Broek. Telkens met prachtig weer en net op tijd voor de start van een intense regenperiode.

Opruimen maaisel oude vloeibeemd Niels Broek – foto  |  Erik de Keersmaecker

Een regenperiode die meer dan welkom is, voor alles wat er leeft in de natuur.
Zaterdag 26/9 bleek dat deze oude vloeibeemd niet enkele een paradijs is voor planten zoals dotterbloemen en moerasspirea, voor kikkers en padden, maar telkens een prima rol kan vervullen  als een natuurlijk retentiebekken. De oude vloeibeemd ligt vlakbij de oude monding van de Wullebeek in de Rupel.
Bij intense regenbuien komt regenwater van de hoger geleden landschappen en dorpen in snel tempo richting de Rupel gestroomd en enkel bij laagtij kan die water overgepompt worden in  de Rupel.
 
lijn.gif
 
 
Natuur.kalender 2021
 
Onze nieuwe kalender is nu verkrijgbaar!

Laat je elke maand verrassen door de allermooiste natuurbeelden. De Natuurpunt kalender 2021 is weerom een verzameling van 13 adembenemende natuurfoto’s van bekende natuur- en landschapsfotografen. Uitzicht: 12 recto-verso bladen, 20 cm x 30 cm. Opengevouwen staat bovenaan telkens een foto, de onderzijde bestaat uit de kalender-gegevens en bevat voldoende schrijfruimtes. De bladen zijn aan elkaar gehecht met een ringsysteem.
Voor 10 euro heb je een jaar lang elke maand een nieuwe mooie foto aan je muur.

bestellen  |  bij Natuurpunt Rupelstreek door storting op rekening BE70 0013 5986 4925. Gratis levering aan huis als je woonachtig bent in de Rupelstreek. Met de aankoop heb je niet alleen een steuntje voor het geheugen, maar je ondersteunt ook Natuurpuntprojecten in je buurt.
En … ook leuk als een Kerst- of Nieuwjaarscadeautje!
 
lijn.gif
 
 
wandelbrochure
Steenbakkerstunnels herontdekt!
 
De Rupelstreek telt meer dan 50 tunnels onder de verbindingswegen. Het zijn unieke relicten uit het steenbakkerijverleden. Door de tunnels werden klei en gedroogde bakstenen vervoerd met paard en kar of met kleine locomotiefjes tussen de kleiputten, de machinehallen en de ovens langs de Rupel.
Van vele tunnels zijn bovengronds nog de muurtjes bewaard langsheen de weg. Ze zijn eerder onopvallend maar wel zo uniek in het landschap dat deze wandeling ze graag in de kijker zet. Onderweg biedt ze ook een beeld van de 400 jaar steenbakkerijnijverheid die de Rupelstreek, het landschap en zijn bewoners getekend heeft. De Wandelbrochure kan afgehaald worden in de gemeentehuizen van gemeenten Boom, Niel en Rumst, in het kantoor van Toerisme Rupelstreek, in Natuur.huis de Paardenstal en bij Regionaal Lansschap Rivierenland.

Wandeling steenbakkerstunnels herontdekt
 
lijn.gif
 
 
Kleine plevier – foto  |  Fons Van den heuvel
Fietsen door ons Vogelrijk Rivierenland
 
Fietsen langs de beste vogelkijkgebieden van het Rivierenland langs de Rupel, Nete, Dijle en Zenne. Af en toe stoppen en naar vogels kijken, dat is dubbel genieten. In ons regionaal natuurtijdschrift Rupel.blad  juli 2020 werd de aanzet gegeven met een eerste fietsroute, met start aan de parking van het Tolhuis in Schelle.
De route loopt langs het Niels Broek en Walenhoek in Niel, de Rupeldijk tussen Niel, Boom en Rumst, met een tussenroute richting het natuurgebied Kleiputten Terhagen. Vervolgens gaat het via de fietsbrug over de Nete richting Battenbroek en de fietsbruggen over de Dijle en Zenne richting het Zennegat, het Blaasveld Broek en het Broek de Naeyer.
Via het pittoresk dorpje Klein-Willebroek loopt de route via de Rupeldijk richting het Zuidelijk en het Noordelijk eiland. Om dan met de veerboot terug naar het startpunt te varen. Starten kan op elke plek langs de fietsroute. De totale fietsafstand bedraagt 40 km.
Deze fietsroute is een initiatief van Natuurpunt Rupelstreek/Vogelwerkgroep Rupel
 
 
lijn.gif
 
 
Een tuinranger geeft advies voor een meer natuurlijke tuin
Gemeente Boom zoekt Tuinrangers
 
Na een info-avond op dinsdag 22 september in het Ecohuis ’t Kleibrood organiseert gemeente Boom op donderdag 1 oktober een 2de info-moment. Mogelijk zijn er mensen zijn die wel interesse hebben in het project maar omwille van corona liever niet fysiek aanwezig wilden zijn, wordt het info-moment dit keer digitaal georganiseerd. Inschrijven voor dit online infomoment kan via bit.ly/webinar-tuinrangers
Meer info over dit interessante initiatief  |  www.inverde.be/tuinrangers
 
TOP