Rupel.bericht

 
logo.gif
webversie | uitschrijven
Rupel.bericht
27 oktober 2020
 
 
 
 
 
Overzicht afgelaste activiteiten
dd. 27/10/2020
 
De recente ontwikkelingen met opnieuw een sterke toename van het aantal besmettingen met het Corona-virus noodzaakt ons om na te denken over de organisatie van onze activiteiten en sommige activiteiten te annuleren of uit te stellen. Hieronder een overzicht van de geannuleerde of uitgestelde activiteiten:
  • zaterdag 31/10  |  Vogelkijkfietstocht Vogelrijk Rivierenland
  • zondag 1/11  |  Opendeur Natuur.huis de Paardenstal
  • zaterdag 7/11  |  Vogelkijkwandeling Noordelijk eiland
 
lijn.gif
 
 
Kamperfoelie in bloei  –  foto  |  Fons Van den heuvel
Behaag..natuurlijk lonkt naar meer natuur in voor- en achtertuinen
 
Behaag..natuurlijk 2020 biedt je opnieuw de kans om tegen een voordelige prijs haagplanten, struiken, fruitbomen, gevelplanten en bijenhotelletjes aan te kopen. In gemeenten Boom, Niel en Schelle heeft de bedeling van de bestellingen plaats op vrijdag 27 november. In gemeenten Hemiksem en Rumst op zaterdag 28 november.

laatste week  !   |  Uiterlijk tot vrijdag 30 oktober kan je een bestelling plaatsen.

Bestellen kan via het online formulier   bit.do/behaag-rupel  
Meer info over de planten    natuurpunt.be/behaag  
 
lijn.gif
 
 
Knikkergal op zomereik – foto  |  Fons Van den heuvel
zondag 15 november
Oproep voor hulpdetectives
 
Ben jij een goede speurneus en hou je ook van een flinke wandeling in de natuur?

Dan hebben we je hulp nodig om mee op speurtocht te gaan en de raadsels rond de bomen in het parkgebied van het WZC Maria Boodschap mee te helpen oplossen. De hoofddetectives Chris en Kris kunnen alle hulp gebruiken. Kinderen tussen 6 en 12 jaar zijn welkom, samen met hun ouders of grootouders.

afspraak  |  14u  |  Ridder Berthoutlaan 1 Niel, thv het gemeentehuis, daar is voldoende parkeergelegenheid en zijn er ook enkele fietsenstallingen
deelname  |  melden via  chris.deranter@telenet.be  of  kris.delanoye@gmail.com
opmerking  |  Mits strengere Corona-maatregelen wordt deze excursie mogelijk geannuleerd!
 
lijn.gif
 
 
Infostand Natuurpunt tijdens Klimaatfeest 2019 in Hemiksem – foto  |  Steven Roels
Ledenaantal Natuurpunt Rupelstreek stoomt door naar 1.312 leden
 
Op 6 december 2019 stonden er 1.311 namen op de ledenlijst van Natuurpunt Rupelstreek. Een memorabel getal, nooit eerder stonden er zoveel namen op onze ledenlijst. Enkele maanden later was dat aantal naar 1.200 leden getuimeld. Maand na maand klom dat aantal terug omhoog en nu eind oktober, staat het getal terug op 1.312 leden. Daar zijn we enorm blij mee, want in tegenstelling tot alle vorige jaren konden we zelf nauwelijks nieuwe leden werven. Alle evenementen, waar we doorgaans met een infostand staan werden geannuleerd. Tijdens dergelijke evenementen konden we vorig jaar nog 57 mensen overtuigen om lid te worden van Natuurpunt.
 
lijn.gif
 
 
Maaien struweel rond poel Broeklei – foto  |  Erik de Keersmaecker
Aan de slag in het Niels Broek
 
De voorbije weken werd er weer hard gewerkt in het Niels Broek. Vrijdag 16 oktober werd gestart met het jaarlijkse maaibeheer door de Terreinploeg van Natuurpunt. Het weiland, de natte weilanden, de bermen van de Broeklei en de randen langs enkele poelen werden gemaaid. Tussendoor waren we er ook met een groep vrijwilligers actief en hielpen we bij het maaien van het opschietend struweel langs enkele poelen.
Dat is uitermate belangrijk op te vermijden dat deze poelen volledig dichtgroeien met riet en opschietend struweel van wilg en zwarte els.
 
lijn.gif
 
 
Materiaal vlonderpad ligt klaar – foto: Erik De Keersmaecker
Met droge voeten door het Niels Broek
 
Inmiddels is de Terreinploeg van Natuurpunt gestart met een aanleg van een ruim 100 meter lang vlonderpad in het elzenbroekbos van het Niels Broek. Met dit project wordt het Niels Broek beter toegankelijk zonder de gevoelige ondergrond van het broekbos te beschadigen. Na elke regenperiode is het pad door het broekbos erg modderig, wandelaars zoeken steeds drogere delen op, waardoor het wandelpad uiteindelijk metersbreed wordt en planten worden vertrappeld.  Door het plaatsen van een vlonderpad zorgen we ervoor dat de onderliggende bodem en flora wordt beschermd. Het nieuwe vlonderpad sluit aan op het vlonderpad dat in 2014 door vrijwilligers werd gebouwd.

In december 2018 kregen we het goede nieuws dat Natuurpunt voor de aanleg van het vlonderpad een toelage krijgt van de Vlaamse overheid in het kader van het project Openstelling, een project dat gelanceerd werd door het Agentschap voor Natuur en Bos.
 
lijn.gif
 
 
Kleine jager – foto  |  Kris De Keersmaecker
Kleine jager aan de zeesluis te Wintam!
 
De trektellers van het Noordelijk eiland stonden op zondag 18/10/2020 na een mooie telling, in het kader van de “simultaantellingen” van Natuurpunt vertrekkensklaar tot de melding binnenkwam van een zuidwaarts vliegende “jager” langs Trektelpost Kruibeekse polder.
In geen tijd stonden de trektellers op uitkijk op het trektelpaviljoen de Narwal van Wintam. Snel trof Kris de jager aan, dobberend op de Schelde ter hoogte van Schelle. De vogel ging echter snel op de wieken en koos, tot immense blijdschap van de aanwezige vogelkijkers, het slik aan de ingang van de zeesluis te Wintam uit om wat uit te rusten.

Het betrof een jonge kleine jager met fraaie beige-rosse kop, een slanke snavel en lichte veerranden. In vlucht kenmerken jagers zich door hun doorgaans bruine kleur met frappante witte bases van de handpennen, die een witte vleugelvlek vormen. De vogel werd even later nog verderop te Temse waargenomen en kon uiteindelijk door een achttal gelukkigen worden geobserveerd.

“Jager” is de verzamelnaam voor 5 soorten met: kleinste jager, kleine jager, middelste jager, grote jager en Zuidpooljager. Het zijn sterk zeegebonden vogels die voornamelijk aan de kust én bij harde aanlandige winden, bijvoorbeeld een Noordwesterstorm worden waargenomen. Ze maken vaak het leven van meeuwen en sterns zuur door deze te achtervolgen tot de kropinhoud wordt uitgebraakt waarna de jager die oppikt, het zogenaamde “kleptoparasitisme”.

Ze worden zelden in het binnenland gezien en tot 18/10/2020 was het zelfs de enige kleine jager die op de site www.waarnemingen.be werd ingegeven! Het opduiken van de vogel is tevens bijzonder onverwacht na verschillende dagen aflandige oostenwind. Deze kleine jager is voor velen een langverwachte nieuwe regiosoort voor de Rupelstreek.

De vorige “jager” die het Noordelijk eiland aandeed, dateert alweer van 11/7/2014 toen Erik De Keersmaecker een prachtige middelste jager in zomerkleed langsvliegend waarnam.

En nu maar de vingers kruisen voor een kleinste of een grote jager!
 
tekst  |  Wouter Van Assche – trekteller Trektelpost Noordelijk eiland
Andere trektellers Noordelijk eiland zijn  |  Kris De Keersmaecker en Karel Boey, af en toe worden ze geholpen door Karl Van Overloop, Rudi Maex en Erik De Keersmaecker.
 
lijn.gif
 
 
Natuur.kalender 2021
 
Onze nieuwe kalender is nu verkrijgbaar!
 
Laat je elke maand verrassen door de allermooiste natuurbeelden. De Natuurpunt kalender 2021 is weerom een verzameling van 13 adembenemende natuurfoto’s van bekende natuur- en landschapsfotografen. Uitzicht: 12 recto-verso bladen, 20 cm x 30 cm. Opengevouwen staat bovenaan telkens een foto, de onderzijde bestaat uit de kalender-gegevens en bevat voldoende schrijfruimtes. De bladen zijn aan elkaar gehecht met een ringsysteem.
Voor 10 euro heb je een jaar lang elke maand een nieuwe mooie foto aan je muur.

bestellen  |  bij Natuurpunt Rupelstreek  |  door storting op rekening BE70 0013 5986 4925. Gratis levering aan huis als je woonachtig bent in de Rupelstreek.

Met de aankoop heb je niet alleen een steuntje voor het geheugen, maar je ondersteunt ook Natuurpuntprojecten in je buurt. En … ook leuk als een Kerst- of Nieuwjaarscadeautje!
 
lijn.gif
 
 
foto - Walenhoek  |  Steven Roels
Ontdek de natuur in Walenhoek, Noeveren en Hellegat
 
De Wandeltip in het Rupel.blad oktober 2020 leidt je door het natuurgebied Walenhoek en de oude steenbakkersgehuchten Noeveren en Hellegat. Trek je stapschoenen aan, neem een verrekijker en eventueel een fototoestel mee en geniet van de natuur en het streekverhaal van ons verleden.

 Wandeltip Walenhoek - Noeveren - Hellegat 
 
lijn.gif
 
 
wandelbrochure
Steenbakkerstunnels herontdekt!
 
De Rupelstreek telt meer dan 50 tunnels onder de verbindingswegen. Het zijn unieke relicten uit het steenbakkerijverleden. Door de tunnels werden klei en gedroogde bakstenen vervoerd met paard en kar of met kleine locomotiefjes tussen de kleiputten, de machinehallen en de ovens langs de Rupel.

Van vele tunnels zijn bovengronds nog de muurtjes bewaard langsheen de weg. Ze zijn eerder onopvallend maar wel zo uniek in het landschap dat deze wandeling ze graag in de kijker zet. Onderweg biedt ze ook een beeld van de 400 jaar steenbakkerijnijverheid die de Rupelstreek, het landschap en zijn bewoners getekend heeft. De Wandelbrochure kan afgehaald worden in de gemeentehuizen van gemeenten Boom, Niel en Rumst, in het kantoor van Toerisme Rupelstreek, in Natuur.huis de Paardenstal en bij Regionaal Landschap Rivierenland.

 Wegbeschrijving wandeling steenbakkerstunnels herontdekt 
 
TOP