Rupelbericht

 
logo.gif
webversie | uitschrijven
Rupel.bericht
14 januari 2021
 
 
 
 
lijn.gif
 
Overzicht afgelaste activiteiten – dd. 12/1/2021
 
De ontwikkelingen in verband met het Corona-virus noodzaken ons om de organisatie van onze activiteiten te annuleren of uit te stellen. Hieronder een overzicht van de geannuleerde of uitgestelde activiteiten
 • zaterdag 16/1  |  Vogels kijken aan het Zennegat
 • donderdag 4/2  |  Ledenavond Natuurpunt Rupelstreek
 • zaterdag 6/2  |  Vogels kijken Noordelijk eiland
 
lijn.gif
 
Veel meer natuur in 2021!
 
Dat wensen de vrijwilligers van Natuurpunt Rupelstreek elkeen toe. Zodat iedereen van de natuur kan genieten.

Als Corona als iets heeft bewezen is het dat mensen nood hebben aan natuur. Elke dag opnieuw, natuur dicht bij huis, langs straten en pleinen, langs akkers en weilanden, plassen en poelen of in een natuurgebied. In het Rupel.blad en het Rupel.bericht doen we ons best om interessante dingen te vertellen over die natuur en de vele 10-tallen vrijwilligers van Natuurpunt Rupelstreek doen het elke dag opnieuw, werken aan meer en betere natuur.

Natuurpunt schreef een prachtige Nieuwjaarsbrief voor de Natuur, via  deze link   kan je de brief bekijken.
 
lijn.gif
 
 
Paddenschermen en emmers langs de Doornlaarlei – foto  |  Yente De Maesschalck
Zaterdag 23 januari
Paddenschermen plaatsen Doornlaarlei Rumst
 
Corona or not corona, zodra eind januari de temperatuur tijdens de vooravond meer dan 8° bedraagt en het daarbij nog een beetje regent komt de voorjaarstrek van duizenden padden, salamanders en bruine kikkers op gang. Vermits de diertjes daarbij min of meer een rechte lijn volgen van de overwinteringsplaats naar de voortplantingspoel worden er dikwijls straten overgestoken.
En om te vermijden dat daarbij vele diertjes worden doodgereden worden er paddenschermen geplaatst. Als de weersomstandigheden vandaag goed zijn, gaan we dus aan de slag voor het ingraven van 250 meter paddenschermen en een 10-tal emmers langs de Doornlaarlei en een stukje Lage Vosbergstraat.
Een taak waarbij we de voorbije jaren op de hulp konden rekenen van een groep Cummins-medewerkers. Omwille van de voorzorgsmaatregelen omtrent Corona zullen we het dit jaar allemaal zelf moeten doen.

Mits de hulp van een 10-tal vrijwilligers lukt het om dat werk op een 3-tal uurtjes klaar te krijgen.  
afspraak  |  13u  |  Hoek Doornlaarlei/Lage Vosbergstraat Rumst  |  Als het in deze periode stevig zou vriezen, wordt de actie één, mogelijk 2 weken uitgesteld.
deelname  |  Mail vooraf je deelname: ludwig.laureyssens@telenet.be
organisatie  |  Natuurpunt Rupelstreek kern Boom/Rumst
 
lijn.gif
 
 
Tunnel 40 bij Natuur.huis de Paardenstal – foto  |  Steven Roels
zondag 7 februari
Steenbakkerstunnels herontdekt
 
De Rupelstreek telt meer dan 50 tunnels onder de verbindingswegen. Het zijn unieke relicten uit het steenbakkerijverleden. Ze zijn eerder onopvallend maar wel uniek in het landschap dat we ze tijdens deze wandeling graag in de kijker zetten. De wandeling leidt ons door het natuurgebied Walenhoek en de vroegere steenbakkersgehuchten Noeveren en Hellegat.

afspraak  |  13u30  |  Natuur.huis de Paardenstal, Boomsestraat 221 Hellegat-Niel, ook bereikbaar via de weg achter de huizen Boomsestraat, parking inrijden thv huisnummer 266 en de wegwijzers volgen.
deelname  |  is gratis voor leden Natuurpunt, niet-leden betalen 5 euro/persoon. Meld vooraf je deelname via info@natuurpuntrupelstreek.be
 
lijn.gif
 
 
zaterdag 13 februari
ANKONA-ontmoetingsdag 2021
 
Het vertrouwde concept met inspirerende sprekers krijgt dit jaar door de Corona-maatregelen een digitale versie. Het gekende dagprogramma wordt een namiddag met wervelende voordrachten.

Via  deze link    kan je het programma bekijken en tevens inschrijven.
 
 
 
 
icarusblauwtje - foto  |  Steven Roels
dinsdag 5 mei - zaterdag 26 juni
cursus dagvlinders
 

Vlinders staan bekend als vrolijke fladderaars. Wie houdt er niet van vlinders? Wie een beetje oog heeft voor deze sierlijke insecten, merkt al snel dat zelfs in een eenvoudige tuin verschillende vlindersoorten voorkomen. Deze cursus leert je aan de hand van interactieve lessen én excursies in het veld vlinders herkennen. Ook hun leefwijze komt uitgebreid aan bod. Bovendien geven we tips om jouw tuin of natuurgebied vlindervriendelijk te maken. 

De theorielessen worden gegeven door Joeri Cortens, medewerker van Natuurpunt CVN, auteur van het boek 'De natuur in', wekelijks te horen op de Vlaamse Radio 2 in de Weekwatchers en vaak op televisie te zien

De excursies worden geleid door Toon Verbruggen en Ruben Meert.

Gezien de COVID-epidemie is het aantal deelnemers beperkt tot 15 personen. Niet te lang wachten met inschrijven dus.
 

afspraak  | theorielessen | naar gelang de COVID-maatregelen gaan de lessen door in Natuur.Huis De Paardenstal, Boomsestraat 221, 2845 Niel of online via zoom op

 • 04/05/2021 van 19u30 tot 22u30
 • 11/05/2021 van 19u30 tot 22u30
                    excursies  |  gaan door op zaterdagnamiddagen
 • 15/05/2021 van 14u00 tot 17u00
 • 26/06/2021 van 14u00 tot 17u00
deelname  |  Je kan inschrijven via de  Natuurpunt agenda 
deelnameprijs  |  25,00€/leden Natuurpunt (volwassenen)  |   20,00€/leden Natuurpunt -16 jarigen  |  32,00€/niet-leden
meer info  Steven.Roels@outlook.com

duimen  | dat deze cursus kan / mag doorgaan!
 
 
 
 
Opruimen omgewaaide bomen in het Bos N – foto  |  Jan Belmans
Vrijwilligers Natuurpunt Rupelstreek elke dag opnieuw aan de slag voor meer en betere natuur.
 
Corona or not corona, de vrijwilligers van Natuurpunt Rupelstreek laten er geen gras over groeien, nauwelijks enkele weken ver in het nieuwe jaar werd er reeds een stevig takenlijstje afgewerkt.

Maandag 4 januari waren ze aan het werk in het Bos N in gemeente Boom voor het opruimen van enkele omgewaaide bomen. Storm Bella die eind vorig jaar over de Lage Landen trok had in het Bos N enkele bomen doen omwaaien die op wandelpaden waren terechtgekomen. Die bomen werden opgeruimd, zodat men er weer zonder hinder kan wandelen en van de natuur van Bos N kan genieten.

Sinds 2008 wordt Bos N beheerd door Natuurpunt, momenteel bestaat de vegetatie in Bos N voornamelijk uit berken, die meteen nadat de vroegere kleiput put N gedempt werd met zand afkomstig van de watersportbaan Hazewinkel Bos N het gebied hebben gekoloniseerd en nu stilaan afsterven of omwaaien om plaats te maken voor bomen zoals zomereiken, esdoorns en lijsterbessen. 
 
 
 
Montage nieuwe nestkast steenuil – foto  |  Erik De Keersmaecker
 
Dezelfde dag trok het groepje vrijwilligers naar een weiland in Reet, waar een nestkast voor steenuil geplaatst werd. Het op één na kleinste uiltje van de Lage Landen staat immers helemaal bovenaan op de zorglijst van de vrijwilligers van Natuurpunt Rupelstreek. Momenteel hangen er reeds een 30-tal nestkasten voor het steenuiltje in de open landschappen van Boom, Niel, Reet, Rumst en Schelle. Nestkasten die in de loop van de volgende weken in orde gebracht worden voor een nieuwe broedperiode tijdens de lente van 2021.
 
 
 
Montage nestkast torenvalk in de Reukens Aartselaar – foto  |  Erik De Keersmaecker
 
Dinsdag 5 januari werd er gewerkt in de Speltenvelden in Schelle, daar werd een torenvalkennestkast verplaatst naar een betere locatie en een nieuwe steenuilennestkast geplaatst. De omgeving van de Speltenvelden is een prima plek voor steenuiltjes, het landschap bestaat er nog grotendeels uit weilandjes afgezoomd met knotbomenrijen. Woensdag 6 januari werd gewerkt aan het verplaatsen van een torenvalkennestkast in de Reukens in Aartselaar, naar een plek verder weg van het wandelpad. Iets wat we op maandag 11 januari ook deden langs de Bovenvliet in Hemiksem.
 
 
 
Kappen struweel grote plas Noordelijk eiland - foto  |  Erik De Keersmaecker
 
Zaterdag 9 januari waren we dan weer aan het werk op het Noordelijk eiland.  Om de grootste plas bekijkbaar te houden wordt er elke winter een deel van het struweel langs de oever gekapt. Op die manier kan het riet verder uitbreiden, wat interessant is als broedplaats voor blauwborstjes en kleine karekieten. Na een 2-tal uurtjes hard werken was het streefdoel bereikt.
 
lijn.gif
 
 
IJsduiker – foto  |  Maarten Mortier
Vogels kijken in het rivierenland van Schelde en Rupel
 
De ijsduiker op de plas van den Bocht in Heindonk blijft vogelkijkers naar ons rivierenland lokken. Maarten Mortier was er ook opnieuw bij en slaagde erin om een mooie foto van deze voor onze streek zeldzame vogel te maken.

 
Juveniele zeearend op het Noordelijk eiland  – foto  |  Wim Van Eyken

Naast de ijsduiker vertoeft er momenteel nog een andere zeldzame vogel in ons rivierenland: een juveniele zeearend, deze indrukwekkende vogel. In Nederland wordt de vogel niet ten onrechte een vliegende deur genoemd, werd zaterdagnamiddag 9 januari voor het eerst gezien in het Bazelse deel van de polder van Kruibeke en een half uurtje later boven het Niels Broek.
Zondag 10 januari werd de vogel opnieuw gezien in de polder van Kruibeke en ook op het Noordelijk eiland, daar kon Wim Van Eyken deze foto maken. Het blijkt om een juveniele vogel te gaan, en uit een Nederlandse studie met GPS-loggers blijkt dat jonge zeearenden een groot deel van Noordwest Europa gebruiken als rondzwerfgebied gedurende een periode van ongeveer 3 jaar vooraleer ze volwassen zijn. 
 
lijn.gif
 
 
Niels Broeks - foto  |  Steven Roels
Ontdek de natuur in het Niels Broek
 
Nu we met z'n allen weer wat meer thuis moeten blijven, wil iedereen de eigen streek wat beter leren kennen. Geleide wandelingen zijn voorlopig nog verboden. Natuurpunt stelde daarom een fotozoektocht op over het Niels Broek, een prachtig natuurgebied achter de Rupeldijk.  Alleen, of met je bubbel, trek je er deze winter op uit voor een boeiende tocht. Aan de hand van 20 foto's en bijhorende vragen kom je heel wat te weten over wat er groeit en leeft in het gebied. Je kan de speurtocht  downloaden met je smartphone.
Zo verspil je geen papier. Heb je alle vragen juist opgelost, dan vorm je vanzelf de antwoordzin.
Veel succes en vooral: geniet van de natuur!
tekst  |  Chris de Ranter
 
lijn.gif
 
 
Expeditie Natuurpunt
samen voor meer natuur
 
Met jouw bubbel op avontuur dwars door de mooiste Vlaamse stukjes natuur: dat is Expeditie Natuurpunt. Op 26 en 27 juni 2021 kan je per kano, te voet of met de fiets door Vlaanderens mooiste natuur.

Snel inschrijven is de boodschap, want de plaatsen zijn beperkt. Twee dagen doorkruis je de Vlaamse natuur. Overnachten doe je in de natuur. En om als team aan dit unieke avontuur te mogen deelnemen, ga je geld inzamelen, dat integraal gaat naar een natuurgebied naar jouw keuze.

De routes
 • De Maasroute: de eerste dag vaar je, samen met je team per kano de Maas af. Dat is de laatste natuurlijke rivier in Vlaanderen en een absolute topbeleving: je vaart langs mooie natuurgebieden, over versnellingen in de rivier. Onderweg kan je genieten van massa’s vogels, wilde runderen en Konikpaarden die de gebieden begrazen. De volgende dag wandel je doorheen het Nationaal Park Hoge Kempen tot in Diepenbeek.
   
 • Drie wandelroutes: er werden drie tweedaagse wandelroutes uitgestippeld, door de mooiste stukjes Limburg: de Netewoud-route vertrekt in Meerhout en slingert zich langs prachtige beekvalleien, oude mijnlandschappen, om zo meanderend langs groene plekken in Diepenbeek aan te komen. In natuurgebied Hageven, vlak bij de Nederlandse grens, volgen we de Dommel stroomopwaarts, langs bos, heide en velden. De Haspengouwwandeling, ten slotte, neemt je mee over de glooiende Limburgse heuvels doorheen historische landbouwlandschappen.
   
 • Voor de fietsers werd dit jaar een absolute toproute uitgezet, die vertrekt in Gent en langs de mooiste stukjes Vlaamse Ardennen loopt. Je rijdt verder ten zuiden van Brussel, langs het Zoniënwoud, voor de ultieme bosbeleving. Je overnacht in Kortenberg en ’s anderendaags kom je aan in Diepenbeek.
Oei, en corona?

Corona strooide bij de vorige editie roet in het eten. Maar dit jaar zijn we alvast beter voorbereid en is er bij elke stap in de organisatie een coronaproof alternatief. Bovendien doe je de Expeditie buiten, in je bubbel. Je stapt samen met je team en je overnacht in je eigen tent. De perfecte uitdaging voor deze tijden.

Info en inschrijven  |   expeditienatuurpunt.be   |  Volg ons op facebook.com/expeditienatuurpunt  
 
 
 
Natuur in het Hart: ons visiebeeld voor Natuur in 2050 !
 
Vlaanderen, en bij uitbreiding de wereld, staat voor een beslissend decennium wat natuurbehoud en -herstel betreft. De biodiversiteit gaat er nog steeds op achteruit, zie de recente UN- en EU-rapporten.
En er komen heel wat veranderingen aan die een flinke druk op onze resterende natuur kunnen leggen of juist omgekeerd een flinke duw in de rug kunnen betekenen. In het bijzonder denken we hier aan de klimaatverandering, de energietransitie, de landbouwtransitie, de bevolkingstoename, de verstedelijking enzovoort.

“Daarom startte Natuurpunt het afgelopen jaar een traject om een heldere, gedeelde en doelgerichte toekomstvisie uit te werken voor een Vlaanderen in harmonie met de natuur in 2050. We werken beeldend uit hoe ons landschap er in de toekomst zou kunnen uitzien als we ervoor kiezen om natuur terug in ons hart en in het hart van de samenleving te plaatsen. We proberen om een toekomstbeeld voor Vlaanderen te creëren waarin de natuur hersteld is van de huidige druk en we samenwerken met natuur om allerlei uitdagingen zoals klimaatverandering het hoofd te blijven bieden. Zo’n toekomstbeeld verbindt, enthousiasmeert en motiveert om met veel ambitie de versnelling hoger te schakelen die nodig is om de biodiversiteitscrisis aan te pakken”. Tot zover de woorden van Lieven De Schampelaere, onze nationale voorzitter.

Als ledenvereniging vindt Natuurpunt het erg belangrijk dat dit toekomsttraject breed gedragen wordt. Daarom luistert de organisatie naar zoveel mogelijk leden, vrijwilligers, afdelingen en werkgroepen. Iedereen kan input geven op de toekomstbeelden of ze mee te laten vormgeven. Daarnaast nodigt Natuurpunt ook experten en relevante belanghebbenden uit om hun expertise en visie in te brengen. Je kan een aantal van deze inspirerende aanbevelingen van experten bekijken in 9 videoboodschappen. De toekomstbeelden worden in december 2021 op de lustrumviering van onze vereniging ter goedkeuring voorgelegd aan de Algemene Vergadering van Natuurpunt.

Het volledige traject van dit uitdagende project kan je terug vinden op  www.natuurinhethart.be 
 
lijn.gif
 
 
In de bres voor de natuur in de Hobokense Polder
 
De Hobokense Polder is één van de belangrijkste natuurgebieden in het zuiden van de stad Antwerpen. In het verleden werd er door natuurbeschermers hard gevochten om dit gebied te beschermen voor de natuur en daar zijn ze met brio in geslaagd. Nu is er echter een nieuwe bedreiging op komst, hoogbouw op een schiereiland in het natuurgebied.  De vrijwilligers van Natuurpunt Hobokense Polder gaan in het verzet en hebben een petitie opgestart.

 Meer info 

 Petitie 
 
lijn.gif
 
 
Rupel ter hoogte van kasteel den Bocht - foto  |  Steven Roels
Ontdek de natuur langs de boorden van de Rupel
 
De Wandeltip in het Rupel.blad januari 2021 leidt je langs beide oevers van de Rupel. Van eind oktober tot begin maart is de Rupel tussen Boom en Rumst een belangrijk overwinteringsgebied voor watervogels. Met laag tij zoeken honderden meeuwen, eenden en kieviten naar voedsel op de slikplaten langs de waterlijn. 

Trek je stapschoenen aan, neem een verrekijker en eventueel een fototoestel mee en geniet van de natuur langs de boorden van de Rupel.

 Wandeltip Rupel.blad januari 2021 
 
lijn.gif
 
 
Aalscholver in broedkleed – foto  |  Fons Van den heuvel
Fietsen door ons Vogelrijk Rivierenland
 
In deze periode van het jaar kan je volop vogels spotten in het rivierenland van Schelde, Rupel, Nete, Dijle en Zenne. Dankzij de fietstocht Vogelrijk Rivierenland fietst je langs de beste vogelkijkgebieden. Fietsen en onderweg af en toe stoppen om naar vogels kijken, dat is dus dubbel genieten.

De beschrijving van de fietsroute start aan de parking van het Tolhuis in Schelle en loopt langs het Niels Broek en Walenhoek in Niel, de Rupeldijk tussen Niel, Boom en Rumst, met een tussenroute richting het natuurgebied Kleiputten Terhagen. Vervolgens gaat het via de fietsbrug over de Nete richting Battenbroek en de fietsbruggen over de Dijle en Zenne richting het Zennegat, het Blaasveld Broek en het Broek de Naeyer.

Via het pittoresk dorpje Klein-Willebroek loopt de route via de Rupeldijk richting het Zuidelijk en het Noordelijk eiland. Om dan met de veerboot terug naar het startpunt te varen.

Starten kan op elke plek langs de fietsroute. De totale fietsafstand bedraagt 40 km.
 
Deze fietsroute is een initiatief van Natuurpunt Rupelstreek/Vogelwerkgroep Rupel
 
TOP