10 Natuurprioriteiten voor het Vlaamse Regeerakkoord

Er wordt volop onderhandeld over de inhoudelijke lijnen van de volgende Vlaamse regering. Vandaar deze geheugensteun voor de onderhandelaars. Neem deze 10 Natuurpunt-prioriteiten mee en leg zo de basis voor een natuurlijk, gezond en toekomstbestendig Vlaanderen.
Natuur is een transversaal (beleids)thema en is van belang voor verschillende beleidsdomeinen, zie prioriteiten 2 tot 10. Maar natuur heeft ook een gericht beleid nodig, dat is alvast onze eerste prioriteit.
Prioriteit 1: Natuurbeleid: faster, better, stronger
Natuurgebieden zijn de basis. Een sterk natuurbeleid voorziet voldoende budget voor aankoop, inrichting en beheer van bestaande en nieuwe natuurgebieden. Een sterk natuurbeleid durft gerichte keuzes maken voor meer natuur, ook buiten die natuurgebieden (zie vb stikstof-problematiek). De Europese natuurdoelen zijn de minimum-lat.
Prioriteit 2: Open ruimte voor natuur behouden, herstellen en kwaliteitsvol inrichten
Het maatschappelijk draagvlak voor de uitvoering van de betonstop groeit. Sluit de achterpoortjes van de omgevingsvergunning en schrap slecht gelegen bouwgronden. Stimuleer steden en gemeenten om enkel goed gelegen gronden te bebouwen en zo (meer) open ruimte te creëren voor natuur en mens.
Prioriteit 3: Een groen levend netwerk voor planten en dieren
Versnipperde kernen natuur verbinden is noodzakelijk voor de (veer)kracht en behoud van natuur. Dieren en planten hebben nood aan een veilig groenblauw netwerk om zich te kunnen verplaatsen. Ook door de klimaatverandering verschuift het ideale leefgebied van veel soorten. Vandaar onze vraag voor een Vlaams ontsnipperingsplan.
Prioriteit 4: Opnieuw leren samenleven met wilde dieren
De Vlaming houdt van natuur, dat merken we aan het stijgend aantal bezoekers in de Natuur(punt)gebieden. Maar samenleven met wilde dieren is niet altijd evident. Zet als overheid meer in op communicatie over en het uitwerken van pilootprojecten voor het samenleven met wilde dieren (zie vb. Wolf fencing team Belgium).
Prioriteit 5: Landbouw opnieuw verbinden met onze natuur
Een landbouwsysteem kan maar duurzaam zijn wanneer het voedselvoorziening en een stabiel inkomen voor de boer garandeert zonder daarbij de grenzen van de natuurlijke omgeving te overschrijden. Hoog tijd voor een vernieuwd plattelandsbeleid met een sterkere focus op natuurinclusieve landbouw (zie ook Dag van de Boerennatuur).
Prioriteit 6: Natuur maakt gezond
Investeren in natuur staat gelijk aan investeren in gezonde burgers. De natuur- en gezondheidssector kunnen en willen hier samen aan werken. Beleidsdomeinoverschrijdende (onderzoeks)initiatieven en budgetten moeten dit mogelijk maken.
Prioriteit 7: Investeren in natuur om de klimaateffecten tegen te gaan
Werken mét natuur is werken aan een klimaat robuust Vlaanderen. Overstromingsgebieden, meer duinen en natuurlijke koolstofopslag, de oplossingenliggen voor de hand. Maak er morgen al gebruik van.
Prioriteit 8: Natuur als motor voor maatschappelijke samenhang
Natuur verbindt burgers, zowel via het verenigingsleven, de maatwerkbedrijven als via burgerwetenschap (zie vb. Grote Vlindertelling). Een slimme overheid investeert ook via het maatschappelijk middenveld in haar burgers.
Prioriteit 9: Visserij beschermt mee het marien milieu
Om in de toekomst te kunnen genieten van gezonde vis uit de Noordzee, is het nodig dat ook vissers mee inzetten op natuurbescherming. Meer natuur op zee zorgt immers voor meer vis.
Prioriteit 10: Erfgoed en natuur: betere integratie voor bescherming en beheer
Ons erfgoed, zoals vb. forten en landschappen, vormt onze identiteit én is drager van biodiversiteit (zie ook werkgroep erfgoed). Hef de scherpe scheidingslijn tussen de 2 beleidsdomeinen op zodat erfgoed natuur kan versterken en omgekeerd.
Meer lezen? In het Natuurpunt memorandum voor de Vlaamse verkiezingen 2019 vind je meer toelichting bij deze 10 prioriteiten.
Lees meer nieuws over
Krijg de natuur in je mailbox
Natuurberichten, heet van de naald. 3x per week