Economie en natuur slaan handen in elkaar voor Kristalpark in Lommel

Kristalpark en Natuurpunt hebben een oplossing gevonden om een van de belangrijkste heidegebieden van Vlaanderen te redden en tegelijk de ontwikkeling van een zonnepark mogelijk te maken in Lommel. Natuurpunt organiseert een crowdfunding om 48,85 hectare kwetsbare natuur op het terrein aan te kopen. Bovendien zal Natuurpunt ook een rol spelen in het natuurvriendelijk beheer van het toekomstig zonnepark.
Met de aankoop beschermt Natuurpunt een uniek heidebiotoop, onder meer de thuis van de lentevuurspin, een zwartrode, fluwelen spin - prachtig maar wereldwijd bedreigd. In 2009 werd de spin ontdekt door vrijwilligers. Lentevuurspinnen zijn heel kieskeurig over waar ze zich vestigen. Het terrein in Lommel bestaat onder meer uit open zandvlakten: een zeldzaamheid in Vlaanderen. Als de lentevuurspin het naar zijn zin heeft, is dat goed nieuws voor andere soorten die ook afhankelijk zijn van die omstandigheden. Op dit terrein leven onder andere gladde slang, kommavlinder, heivlinder en uitzonderlijk veel veldleeuweriken.
Met de verkoop van 48,85 hectare grond aan Natuurpunt wordt een belangrijke groenbuffer uitgebreid. Op die manier kan deze buffer - naast haar verbindingsfunctie - ook een duurzaam leefgebied worden voor diverse dier- en plantensoorten in het Kristalpark.
‘We zijn erg verheugd met deze samenwerking’, zegt Lieven De Schamphelaere, voorzitter Natuurpunt. ‘We tonen met dit charter aan dat economie en natuur hand in hand kunnen gaan. Het bedrijvenpark wordt verder ontwikkeld, met oog voor de natuur. Door de uitbreiding van de groenbuffer krijgen ook de gevoelige diersoorten op het terrein een mooi leefgebied. ’
Lentevuurspin gered
De lentevuurspin, is een van de mooiste van alle Belgische spinnen. Met de vier tot zes zwarte puntvlekken op hun oranje of rode achterlijf doen ze denken aan lieveheersbeestjes. In Engeland noemt men ze dan ook 'Ladybird Spider' (lieveheersbeestjesspin). Het is een van de weinige diersoorten waar België op wereldvlak een verschil kan maken. De Lentevuurspin is met uitsterven bedreigd. Op heel de planeet, komt ze maar in 8 landen in Noordwest-Europa voor. In België is Lommel de enige vindplaats.
Economie en natuur
‘Wij zijn trots dat we deze samenwerking, waar klimaat en economie de handen in elkaar slaan, kunnen uitrollen in onze stad en dat we dit charter met alle partijen kunnen ondertekenen’, zegt burgemeester Peter Vanvelthoven. ‘Dit toont aan dat bedrijven zich op een natuurvriendelijke manier kunnen vestigen én groeien binnen onze regio.’
Grootste zonnepark van de Benelux
Aanleiding van dit akkoord is de komst van een groot zonnepark met een oppervlakte van 210 voetbalvelden. De 300.000 zonnepanelen kunnen in de toekomst 25.000 gezinnen van groene stroom voorzien. Op 18 oktober 2017 werd de stedenbouwkundige vergunning voor het zonnepark ingediend. Met de ondertekening van het charter ligt de weg open voor de verdere ontwikkeling van het bedrijventerrein.
‘Klimaat en natuur zijn erg belangrijk voor LRM’, zegt Stijn Bijnens, CEO LRM. ‘Ons klimaatplan en de plannen voor Kristalpark III tonen dit ook aan. Rekening houdend met de verbrede natuurbuffer en het zonnepark, beschikt Kristalpark III nog steeds over 222 hectare uitgeefbare percelen verdeeld over een logistieke zone, een regionale bedrijvenzone, een ecologische bedrijvenzone en een mega projectzone. Bedrijven zullen rechtstreeks groene stroom kunnen afnemen van het zonnepark via groene stopcontacten. Tel de windturbines hier ook bij en Kristalpark III is – letterlijk en figuurlijk – het groenste bedrijventerrein van Vlaanderen.’
Charter
Het akkoord waarbij Kristalpark III en Natuurpunt de handen in elkaar slaan rond de ontwikkeling van het zonnepark wordt neergeschreven in een charter. Met dit charter erkent Kristalpark III dat er binnen de groenbuffer natuurwaarden aanwezig zijn die niet gehinderd mogen worden. Onder de noemer 'Tijdelijke Natuur' krijgt Natuurpunt steeds voldoende tijd om welbepaalde soorten te verplaatsen naar de groenbuffer indien nodig. Natuurpunt respecteert op haar beurt de economische invulling van het bedrijvenpark. Belangrijk is dat ook Natuurpunt Noord-Limburg, de Werkgroep Levend Zand en de Belgische Arachnologische Vereniging ARABEL, die allen actief zijn op de site, het charter mee ondertekenen. Dit lokaal draagvlak maakt het akkoord uniek.
Natuurpunt is gestart met een crowdfunding om de middelen bij elkaar te krijgen om dit belangrijk stuk natuur te kunnen redden.
Krijg de natuur in je mailbox
Natuurberichten, heet van de naald. 3x per week