Hoe duurzaam is onze Vlaamse veehouderij?
‘Vlees van hier? Met plezier!’, VLAM promoot vlees van eigen bodem. Maar is dat varkenslapje wel echt van hier? En hoe duurzaam is die biefstuk? Onze veestapel is acht maal groter dan de vraag naar vlees, en ze groeit nog steeds. Om mee te kunnen spelen op de wereldmarkt en het vlees zo goedkoop mogelijk aan te bieden, worden bedrijven steeds groter. Onze varkens, koeien en kippen eten grote hoeveelheden goedkope, ingevoerde soja. Dat zorgt voor enorme natuur- en milieuproblemen in Zuid-Amerika, maar ook bij ons. Overbemesting zorgt voor vervuiling van de bodem, de lucht en het water en de veestapel draagt in belangrijke mate bij aan de opwarming van de aarde. Ook de boeren leiden onder die industrialisering van de veehouderij. In de afgelopen tien jaar verdween meer dan een derde van de varkens- en koeienhouders.
Natuurpunt vraagt om niet langer alle heil te zoeken in de loutere groei van de veestapel. Maar te kiezen voor een duurzame veehouderij die eerlijke prijzen biedt aan de boer en geen schade brengt aan het milieu.
In de volgende weken houdt Natuurpunt de Vlaamse veehouderij onder de loep. We willen aantonen dat een alternatief niet alleen mogelijk is, maar ook nieuwe kansen biedt voor boeren en consumenten.
Krijg de natuur in je mailbox
Natuurberichten, heet van de naald. 3x per week