Afbeelding

Innovatiefonds 2022: knappe lokale initiatieven krijgen een boost

7 dec 2022
Categorieën
Algemeen
20 jaar Natuurpunt
Vorming

Het Innovatiefonds van Natuuracademie ondersteunt projecten die inzetten op vernieuwende methodieken of op initiatieven waar mensen in al hun diversiteit zich thuis voelen, gezien en gehoord worden. Dien je idee in en maak kans op ondersteuning

Goedgekeurde projecten 2022

Ronde 1 - voorjaar

  • Buur en Natuur Kempen - Natuurpunt Turnhoutse Kempen ism Agentschap Integratie en Inburgering, Natuur.huis Turnhout

We wensen nieuwkomers in Turnhout en Ravels tools aan te reiken om makkelijk te kunnen integreren in de lokale gemeenschap: excursies in de onmiddellijke omgeving met nadruk op fauna en flora, deelname aan natuurbeheer en deelname aan Meer Natuur in de Stad (een werkgroep van Natuurpunt) die zich toelegt op verfraaiing acties.

  • Anders wandelpraten- Natuurpunt Gent ism PC Gent-Sleidinge en de patiënten

We laten mensen met mentale of psychische kwetsbaarheid actief participeren aan de Gentse natuur op een 'veilige' en participatieve manier. We wandelen in gemengde groepen aan de hand van een 'wandelboekje' dat we cocreatief opstellen. Het wandelboekje in 'klare taal'  zal later ook gebruikt worden om mensen in armoede en hun organisaties op een vergelijkbare manier te betrekken.

  • Met de maangidsen op stap- vzw De Maanwandelaars ism VTI Lier, NP Molenbeekvallei

Volwassenen met een verstandelijke beperking zijn de natuurgidsen voor jong en oud op een laagdrempelige, educatieve en interactieve manier. Deze Maangidsen maken gebruik van pictogrammen, afbeeldingen en tekeningen op de infoborden die we plaatsen op enkele strategische plaatsen in de tuin en in het bos van de Kiem in Vremde.

Ronde 2 - najaar

  • Natuurbezinningsweekend - Bee-wise 

Verschillende studies tonen aan dat jongeren het vandaag heel moeilijk hebben. Een cultuur die focust op materialisme en individuele prestatie resulteert voor jongeren in een oppervlakkige invulling van wat gelukkig maakt. Het echte geluk zoeken ze niet meer in zichzelf, hun verbondenheid met anderen en de natuur. We willen daarom via dit weekend allochtone jongeren die het vandaag heel moeilijk hebben via spiritualiteit in de natuur verbinden met elkaar en de natuur. 

  • Samen 't bos in - Natuurpunt Kortrijk ism Refu-interim

We willen inzetten op verbindende activiteiten doorheen het hele jaar, voor zowel lokale leden van Natuurpunt als nieuwkomers. De focus ligt op elkaar ontmoeten, met ‘natuur’ als verbindende factor.
De bestaande samenwerking tussen Refu-interim en Natuurpunt Kortrijk willen we verdiepen en uitbreiden, waarbij we beide doelgroepen het roer in eigen handen geven om samen met elkaar natuureducatieve activiteiten te ontwikkelen en van elkaar te leren. 

  • Ecokoffers 2.0 - Studijo Bos ism Milieudienst Schoten

Studijo BOS vindt de ecokoffers opnieuw uit, met een frisse wind en inclusief! We werken hiervoor samen met lokale vrijwilligers, natuurdeskundigen, onderwijsspecialisten en last but not least met personen met een verstandelijke beperking. Enkel maar een “saaie” theoretische uiteenzetting, daar geloven we niet in. De handen moeten uit de mouwen! 

  

Meer weten over het Innovatiefonds of zit je zelf al te broeden op een idee voor de volgende indienronde? Klik hier voor meer info.