Makkelijker hommels herkennen dankzij nieuwe hommelzoekkaart

Makkelijker hommels herkennen dankzij de nieuwe hommelzoekkaart
Hommels zijn onze harigste bijen en kunnen dankzij hun dichte, pluizige, beharing al bij de minste zonneschijn actief zijn. Ze vliegen vaak al heel vroeg op de dag en kunnen zelfs tijdens regenweer of bij vrieskou gespot worden. Ze zijn dan ook algemener in gematigde streken. Je ziet ze op de eerste bloemen en tijdens hun speurtocht naar een geschikte locatie om een kolonie te starten. Warme droge plekjes die goed beschut en verstopt zijn hebben hun voorkeur: in de composthoop, een verlaten muizenhol, een vogelnestkastje, onder een dikke pol gras of onder dat hoopje droge bladeren dat je nog eens wilde opruimen. Ze houden wel van een rommeltje in de tuin, een plekje waar ze zich kunnen verstoppen.
Naast honingbijen en wilde bijen zijn ook hommels belangrijke bestuivers van wilde bloemen, groenten en fruit. Ze zijn ijveriger dan honingbijen: ’s ochtends gaan ze vroeger aan de slag en ze werken langer door. Daardoor zijn ze zeer efficiënt en worden ze ook in de serreteelt ingezet.
Wist je dat we in België ooit maar liefst 30 verschillende soorten hadden?
Op het eerste zicht lijken ze allemaal nogal fel op elkaar. Hommelsoorten herkennen begint met kleuren tellen. De meeste hommels kunnen namelijk redelijk makkelijk onderscheiden worden aan de hand van het kleurenpatroon op hun borststuk en achterlichaam. Maar ook de kop kan je wat vertellen. Sommige soorten hebben namelijk een korte of net weer een lange kop. Bovendien hebben heel wat mannetjes een toefje lichte haren op de kop, want ook dat geldt weer: mannetjes en vrouwtjes zien er bij de hommels net een tikkeltje anders uit. Als je een hommel stuifmeel ziet verzamelen mag je alvast zeker zijn dat het een vrouwtje is, zij doen immers het meeste werk. Mannetje verzamelen geen nectar.
Hommels zijn zeer zachtaardig waardoor je ze langdurig van dichtbij kan bestuderen zonder schrik te hebben om gestoken te worden. Daardoor kan je ze ook makkelijk fotograferen: een foto vanuit een zijdelings perspectief is daarbij het handigst om de verschillende kleuren en andere eigenschappen goed te zien.
Om de kennis over hommels te bevorderen maakte Natuurpunt Aculea, de bijen en wespenwerkgroep van Natuurpunt een hommelzoekkaart, met prachtige tekeningen van Chantal Deschepper. Een zoekkaart is een eenvoudig instrument om dieren te leren herkennen. Dankzij de eenvoudige determinatiesleutel kan je snel een 17-tal soorten hommels op naam brengen. Nadien kan je ze ingeven via de website www.waarnemingen.be waar je kan bijhouden welke soorten je al gezien hebt en draag je rechtstreeks bij aan het opvolgen van de hommels in België.
Met de zoekkaart wil Natuurpunt zorgen voor een eenvoudig hulpmiddel dat de kennis over hommels zal verhogen wat dan weer kan bijdragen tot de bescherming.
De hommelzoekkaart is te koop in de Natuurpunt Winkel voor 2,5 euro in de Natuurpunt Winkel, exclusief verzendkosten.
Het bedrijf DCM maakte de uitgave van de hommelzoekkaart mogelijk. DCM is een toonaangevend bedrijf, gespecialiseerd in bodemvruchtbaarheid, natuurlijke plantenvoeding en biodiversiteit. Recent lanceerde het DCM Naturapy®, een uiterst toegankelijk concept met duurzame oplossingen voor tuinproblemen van vandaag én morgen.
Over DCM:
De Ceuster meststoffen is onderdeel van familiebedrijf Group De Ceuster en beschikt over meer dan 40 jaar ervaring in het ontwikkelen, produceren en verkopen van organische en ecologische meststoffen. In de loop van de jaren werd dit productengamma uitgebreid met de beste potgronden, bodemverbeteraars, afdekmaterialen, graszaden en technische materialen.
DCM zet sterk in op onderzoek, waarbij het eigen Research & Developmentteam samenwerkt met diverse partners uit de academische wereld en onderzoekscentra. Hierdoor is DCM voorloper in innovatieve oplossingen voor consumenten en professionele eindgebruikers.
Lees meer nieuws over
Krijg de natuur in je mailbox
Natuurberichten, heet van de naald. 3x per week