Natuurpunt en landbouwers beloond voor goede samenwerking
Natuurpunt Grote Nete en het landbouwbedrijf De Ploeg hebben de prijs voor Beste Samenwerkingsverband van de provincie Antwerpen gewonnen. De prijs van 2006 staat voor haalbare, duurzame en doeltreffende projecten die de vrucht zijn van een samenwerkingsverband tussen landbouwers en natuurbeschermers. De prijs, die gezamenlijk een waarde heeft van 1500 euro, wordt in natura uitgereikt. Natuurpunt koos voor een weideklok op zonne-energie.
Natuurpunt Grote Nete won de prijs voor Beste Samenwerkingsverband met zijn project Zuiderkempen, een Europees LIFE-project. Samen met hoeve De Ploeg zocht Natuurpunt in 2003 naar een werkwijze om efficiënter hooi te produceren dat bruikbaar is in het melkveebedrijf. Natuurpunt investeerde in moderne machines om de graslanden optimaal te kunnen beheren. Het hooi van de graslanden wordt geleverd aan de boerderij ‘De Ploeg’.
Er wordt niet alleen gehooid op de terreinen van Natuurpunt maar ook runderen van de landbouwer kunnen terecht op de graslanden van Natuurpunt. Zo wordt circa35 habegraasd door runderen van beroepslandbouwers, een vijftal ha wordt gebruikt als graasweide voor schapen en paarden van hobbyboeren. Ook het ‘slechte’ maaisel afkomstig van heel ruige terreinen wordt op het biologisch tuinbouwbedrijf ‘de Keerskorf’ geleverd en gecomposteerd. Deze compost wordt nadien gebruikt als natuurlijke basisbemesting in het tuinbouwbedrijf.
Deze intense samenwerking met lokale landbouw levert een win-win situatie op: Natuurpunt is verzekerd van een goed natuurbeheer en afzet, de landbouwer van een duurzame bedrijfsvoering. Landbouw komt als partner en niet als concurrent in beeld in het natuurbehoud. Dit project maakt natuurbehoud bespreekbaar in landbouwmiddens en omgekeerd.
In totaal probeerden er vier projecten de prijs in de wacht te slepen. De jury bestond uit deskundigen uit de wereld van natuurbeheer, landbouw en plattelandsontwikkeling.
Lees meer nieuws over
Krijg de natuur in je mailbox
Natuurberichten, heet van de naald. 3x per week