Uitbreiding Keerpuntbos Opdorp (Buggenhout)

Uitbreiding Keerpuntbos Opdorp-Buggenhout
Het Keerpuntbos ligt in de Stenenmolenstraat te Buggenhout-Opdorp voorbij de witte Stenen Molen van het bedrijf Horta en is gemakkelijk bereikbaar te voet of met de fiets. Het is vrij toegankelijk voor iedereen die hier even wil vertoeven. Het informatiebord aan de toegang vertelt je meer over de opzet en de geschiedenis van het terrein. Geniet van dit stukje natuur en laat het een kleine bijdrage zijn aan een positief keerpunt in ons leven.
In het voorjaar van 2020 krijgt NP ’s Heerenbosch de gelegenheid om een perceel grond aan te kopen in Opdorp buggenhout: braakliggend, gelegen aan een goed uitgeruste landbouwweg, vlakbij de dorpskern en voorbestemd tot bosgebied. Diezelfde periode bereikt de eerste coronacrisis haar hoogtepunt. Ze beroert ons dagelijks doen en laten. Zorgverleners werken in de vuurlinie om anderen bij te staan. Ze verdienen alle appreciatie. Ook bij Natuurpunt ‘s Heerenbosch rijpt het idee om deze moedige mensen te eren. Is er voor een vereniging als de onze, een mooier en duurzamer eerbetoon dan de aanleg van een nieuw bos ?
Meteen werden plannen gemaakt en uitgevoerd. Dankzij het machinale werk van de technische dienst van Buggenhout werd het terrein plantklaar gemaakt. Bedrijven en inwoners uit de streek werden aangeschreven om boompjes aan te kopen met de mogelijkheid om deze zelf te komen aanplanten. De aanleg van het bos werd alzo een hulde aan hen die middenin de pandemie actief bleven om anderen bij te staan: de woonzorgcentra, de artsen, de verpleegkundigen, de scholen. Een 20-tal wat grotere bomen werden door onze Natuurpuntafdeling geschonken aan de zorgsector. Deze herdenkingsbomen kregen een plaats langsheen het wandelpad. Ze zijn tevens een blijvende herinnering aan al de covid overledenen.
Het Keerpuntbos
Zullen de herinneringen aan deze mondiale crisis ooit vervagen? Toch is er het besef dat er iets grondig aan het veranderen is in ons denken en doen. 2020 wordt een Keerpunt. Het is meteen de naam van het nieuwe bos. De aangelegde weg nodigt je uit om te wandelen tussen de opgroeiende bomen en struiken. Statige berken langsheen het zandige pad zijn omringd door zomereik en linde, boskers en steeliep. Binnen de paar jaar bloeien meidoorn en sleedoorn in het voorjaar, doen insecten zich te goed aan het stuifmeel en de nectar van kardinaalsmuts en sporkenhout. Onderweg passeer je een eeuwenoude steen, een getuige uit het Buggenhoutbos. Hij heeft vele generaties overleefd en geeft je het besef dat we maar beter zorgzaam kunnen omgaan met onze natuur. Onder de oudere bomen van het achterliggend bos wandel je langs een ingerichte stilteplaats. Voor een bezoekende schoolklas is dit halfrond een uitgelezen moment om een openluchtlesje te houden. Hier is plaats en tijd voor rust en bezinning. Geniet van de mijmeringen en de poëzie die het bos u laat lezen.
Uitbreiding
Intussen weten talrijke bosbezoekers dit 0,25 ha grote bos zeer te waarderen. Getuige hiervan zijn de vele positieve schriftelijke reacties die de bezoekers posten bij hun ontdekking van de site. “Fijn maar Klein” schreef een bezoeker en met die gedachte bleven we niet bij de pakken zitten. We contacteerden de eigenaars van het aanpalend bos en konden het aankopen: een stiltebos, 28 are groot.
Dit ouder bos heeft verschillende landschappen gekend. Kort voor WOII namen de vorige eigenaars de 2 percelen in cultuur. In de zandige grond werden eerst nog asperges geteeld, later gevolgd door de aanplant van 2 rijen laagstam kriekelaars. De overige oppervlakte werd beplant met populier. Na de teloorgang van de fruitbomen groeiden een aantal van deze stammen uit tot volwaardige bomen boskers of zoete kers: Prunus avium. Rond de jaren 1990 werd de eerste aanplant populieren gekapt en gevolgd door een hernieuwde aanplant Canadese populieren die momenteel deel zijn van het boslandschap. Intussen nam ook de natuur deels het ‘beheer’ over en kwam er een spontane verbossing met natuurlijke opslag (inzaai) van zomereik, berk, lijsterbes en vlier. Zo groeide deze vegetatie uit tot een half natuurlijk bos. De bloesem van de boskers geeft het stiltebos een fraai uitzicht in het voorjaar en is een belangrijke bron van nectar en stuifmeel voor insecten. De populieren hebben door hun snelle groei meegeholpen aan de creatie van een bosklimaat. Met hun kroondek hebben ze het sterke zonlicht en de uitdroging getemperd als ware parasolbomen. De verschillende etages van het bos ontwikkelen er goed bij.
En zo is het huidige bos het resultaat van 30 jaar samengaan van menselijk ingrijpen en spontane natuur. Maar de hoofdrol is weggelegd voor de zandige bodem. Schrale grond die in het verleden geen doorgedreven opbrengst kon leveren maar voor de natuur een waardevol terrein betekent. In de struiklaag verschijnen nu typische bosplanten als wilde aalbes, kamperfoelie en een aantal varensoorten. Uiteindelijk zal de bosvegetatie samen met de jonge aanplant evolueren naar een climax waarin de zomereik de dominante boomsoort wordt. Een bos waar de bezoekende wandelaar geniet van rust en stilte.
En nog meer bosuitbreiding
De uitbreiding stopt hier nog niet. Bij toeval kwam het zowat 1 ha grote voetbalterrein, dat paalt aan de andere kant van het KP-bos, vrij. De gemeente Buggenhout, eigenaar van het terrein, kiest resoluut voor bebossing. Deze bosaanplant staat op de planning voor het winterseizoen van 2021/2022. Meteen zal het Keerpuntbos uitbreiden tot 1ha 40 are!
Krijg de natuur in je mailbox
Natuurberichten, heet van de naald. 3x per week