Toegankelijkheid
In voldoende droge periodes vrij toegankelijk op de paden. Laarzen of stevige wandelschoenen aangeraden. In regenperiodes kan het gebied enkel met laarzen of zelfs helemaal niet toegankelijk zijn. Je kiest dan best voor een ander wandelgebied. In de zomer komen in dit natte gebied dan weer heel veel muggen voor en is het aangeraden je in te smeren met een muggenwerend product. Honden welkom, aan de leiband.
Beschrijving van het gebied
Langdonken verwijst naar de lange S-vormige verhoging door het moeras. Blakers, de naam van het deelgebied in Aarschot, betekent 'ondergelopen gronden'. Je vindt er een aaneenschakeling van broekbossen, heideveldjes en de beste blauwgraslanden van Vlaanderen. Onder meer de zeldzame distel Spaanse ruiter groeit er. In de jaren 1960 verdwenen veel dieren en planten in de Langdonken. Nu probeert natuurpunt de natuur opnieuw te herstellen met aangepast beheer.
Dieren en planten
Een lemige bodem en een goede waterhuishouding zorgen voor een ideale thuis voor veel verschillende dieren en planten. De Spaanse ruiter is een uiterst zeldzame distelsoort die in blauwgraslanden groeit. Blauwgraslanden zijn vochtige tot natte graslanden op een schrale, venige bodem. Ze zijn in Vlaanderen zo goed als verdwenen. In de blauwgraslanden groeien onder meer klokjesgentiaan, blauwe zegge, pijpenstrootje, dophei en verschillende orchideeën. Andere zeldzame planten die je in Langdonken vindt zijn heidekartelblad, moeraswolfsklauw, wijdbloeiende rus, verfbrem, teer guichelheil, kleine zonnedauw en ronde zonnedauw.
Een rijke insectenwereld van libellen, sprinkhanen, vlinders, met de mug als absolute uitschieter, levert een gedekte tafel voor insecteneters zoals bosrietzanger en nachtegaal. De belangrijke populatie blauwborst zorgde ervoor dat de Langdonken vogelrichtlijngebied werd. Buizerd, wespendief, torenvalk, havik, sperwer, kerkuil, bosuil, ransuil, zwarte specht, kleine en grote bonte specht, houtsnip vinden er hun stek. Tijdens de trekperiode kan je er ook watersnippen, kleine plevieren, witgatjes en oeverlopers spotten. Reeën, hazen, bunzings, wezels en verschillende muizensoorten vertoeven graag in het gebied.
Natuurbeheer
Om de verschillende vegetaties te behouden zijn beheerwerken nodig: heide wordt geplagd, hakhout wordt gekapt, hooilanden worden gemaaid, monotone aanplantingen van populier, Corsicaanse den of Amerikaanse eik worden verwijderd, kapvlakten worden begraasd door gallowayrunderen. Ook de natuurliefhebber wordt niet vergeten: wandelpaden zijn uitgestippeld en bewegwijzerd, bebording aangebracht, geleide wandelingen ingericht.
Verder wandelen
Langdonken ligt in het wandelnetwerk De Merode met ruim 500 km wandelplezier. Volgende gebieden liggen ook in datzelfde wandelnetwerk:
Horeca
- Op 600 m van wandelknooppunt 230:Café Verbraecken MarleenLangdonkenstraat 58, Herselt

- Gebieden aankopen en beheren is de beste manier om de natuur te beschermen
- Voor elke gift van 40 euro of meer krijg je een fiscaal attest
Help Langdonken groeien
Gift via overschrijving
Op stap met een gids
Boek een afspraak bij Benny Van Dyck benny.van_dyck@scarlet.be of Gustaaf Aerts staf.aerts@proximus.beIets te melden?
Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.