Leer vogelzang herkennen

Icon
Icoon - Geluid diersoort

Elk vogeltje zingt zoals het gebekt is

Niets leuker dan wakker te worden met vrolijk gekwetter. Of op het geluid van een vogel af te gaan in het bos. Maar wie tjilpt daar nu eigenlijk? Leer vogelgeluiden herkennen.

Volg een cursus over vogels of vogelgeluiden

Interessant? Of heb je nog wat oefening nodig? Volg een cursus vogelgeluiden herkennen en wordt in no time een getraind oor. De leuke weetjes over de vogels krijg je er gratis bij. 

  • Volg een cursus vogelgeluiden herkennen
  • Volg een cursus over vogels
  • Duik het bos in met een gids

Roodborstje

De roodborst is met zijn opgerichte houding, rond lichaam en rode borst een onmiskenbare vogel. De soort komt vaak in tuinen voor. Ook vrouwtjes zingen, vooral in de herfst. De parelende zang wordt vaak omschreven als een klaterende waterval.

Ontdek de roodborst

Nachtegaal

De nachtegaal laat zich moeilijk zien. Hij staat bekend om zijn zeer gevarieerde, heldere zang die hij vanaf schemerduister laat horen. De zang van de nachtegaal kan geluidspieken tot 93 decibel bereiken, vooral in lawaaierige buurten.

Ontdek de nachtegaal

Zanglijster

De zanglijster is een bruine lijster met een gevlekte buik. Ze is vooral bekend om haar rijke, luide zang en haar voorkeur voor slakken. 
De zang van de zanglijster draagt ver en is zeer melodieus. Zanglijsters beginnen ruim voor zonsopgang te zingen, van vroeg in het voorjaar tot het begin van de zomer. De zangactiviteit piekt bij regenachtig weer. Zingen gebeurt steeds vanaf een verheven positie: daken, top van een boom, een schouw. Eens je de zang (her)kent, wordt het eenvoudig om een zanglijster te zien. Op de grond zijn zanglijsters echter veel schuwer dan merels.

Ontdek de zanglijster

Merel

De merel is één van de meest algemene vogels in België. Met zijn gitzwart verenkleed en oranjegele snavel is de forse lijster onmiskenbaar.  De merel zingt ’s ochtends als één van de eerste vogels, ruim voor zonsopgang. Meestal wordt een opvallende zangpost gekozen (schouw, dak, boomtop). Een vroege ochtendwandeling in februari - maart - april biedt een goede kans om merels te spotten. In het vroege voorjaar zingen merels ook veel ’s avonds. 

Ontdek de merel

Koolmees

De koolmees is één van de talrijkste tuinvogels. Met zijn gitzwart petje, witte wangen en citroengele buik, is het een gemakkelijk herkenbare soort. 

Uit onderzoek blijkt dat vogels steeds hoger gaan zingen om boven het stadslawaai uit te komen. Het Institute Biology Leiden ontdekte dat mannetjes koolmees heel laag zingen wanneer vrouwtjes zich in hun meest vruchtbare periode bevinden. Hoe lager een mannetje op dat moment zingt, hoe groter de kans dat een vrouwtje overstag gaat. Dat lage noten echt heel belangrijk zijn, blijkt uit het feit dat vrouwtjes zelfs vreemdgaan als ze vinden dat hun mannetje niet laag genoeg zingt. In een stedelijk milieu, waar mannetjes koolmees almaar hoger moeten zingen om boven het omgevingslawaai uit te komen, zorgt dit er voor dat de vrouwtjes hen wel horen zingen maar de hoge tonen (en de producent ervan) niet aantrekkelijk vinden. Een dilemma.

Ontdek de koolmees

Gratis online cursus Tuinvogels in Vlaanderen

Afbeelding
Gratis online cursus tuinvogels herkennen
NP

Geniet jij ook zo van die prachtige vogels in je tuin? En wil je meer weten over die gevederde passanten? Hoe meer je over weet, hoe meer plezier je beleeft tijdens het vogels kijken. Start vandaag met de gratis online cursus. In 10 boeiende lessen leer je alles over de meest voorkomende tuinvogels in Vlaanderen.

Elke week ontvang je één les per e-mail. Zo kan je de soorten die je in een les ontdekt ook rustig spotten in je tuin.

Ga meteen van start

Pimpelmees

De pimpelmees is met zijn blauwe petje en gele buik één van de bekendste tuinvogels. De zang wordt omschreven als een zilveren lachje.

Ontdek de pimpelmees

Heggenmus

De heggenmus is een talrijke maar onopvallende zangvogel. Hij verlaat niet graag de directe omgeving van het struikgewas.

Ontdek de heggenmus

Vink

De vink is met zijn grijsblauw petje, roestrode borst en witte vleugelstrepen een bekende tuinvogel. De zang eindigt (bij ons) vaak op suskewiet.

In het voorjaar en de zomer, kan je de vink het makkelijkst vinden door af te gaan op de bekende suskewiet-zang. In het najaar kan je tijdens een boswandeling grote groepen vinken zien rondscharrelen op de grond, vooral op zoek naar beukennootjes. Elke winter zakken ook heel wat vinken naar de tuinen af. Je ziet ze dan meestal op de grond, op zoek naar zaden die door andere vogels op de voedertafel werden gemorst. Vooral in vorst- en sneeuwrijke winters kan het aantal tuinvinken hoog oplopen.

Ontdek de vink

Winterkoning

De winterkoning is één van de kleinste broedvogels in Europa. Met zijn opgewipt staartje en heldere zang is het een opvallende verschijning. De winterkoning is in Vlaanderen één van de meest algemene broedvogels. Hij valt vooral op door zijn zeer luide, explosieve zang die meestal eindigt op een trillend wekkertje.

Ontdek de winterkoning