Kauw
De kauw is een luidruchtige, gedrongen vogel, zwart met een grijs achterhoofd. Hij is vooral bekend doordat hij in schouwen en op kerkzolders broedt.
15 jaar (met uitzonderingen van 60 jaar)
alleseter (van ongewervelden tot afval)
monogaam
in de buurt van mensen of parken en bossen
intelligent en sociaal
zoekt levenspartner nog voor hij geslachtsrijp is
Hoe herken je de kauw?
- donkergrijs verenkleed met lichtgrijze zijhals en achterhoofd
- iris grijswit (geeft de vogel een vriendelijke aanblik)
- opvallend zwart petje
- korte, scherpe, donkere snavel (geen forse dolksnavel als zwarte kraai)
Kauwen zijn zwarte gedrongen vogels met zilvergrijze kopzijden. Deze intelligente soort leeft in groepen. Binnen groepen kauwen bestaat een uitgebreide sociale structuur met een pikorde, intriges en altijd zijn er 'verliefde' stelletjes te onderscheiden als ze aan het foerageren zijn. De paarband tussen kauwen duurt een leven lang en de vogels zijn bijna altijd onafscheidelijk.
Het geluid van de kauw
Zeer gevarieerd. Meest kenmerkend explosief "ka!"
Hoe leeft de kauw
Wat eet de kauw?
Kauwen hebben een zeer uitgebreid menu dat voornamelijk bestaat uit kleine ongewervelden (insecten, slakken, spinnen), zaden, granen (vooral in de herfst en de winter), eieren, fruit en soms zelfs muizen. In de omgeving van de mens doen kauwen zich ook tegoed aan etensresten, kattenbrokken en karkassen van overreden dieren.
Hoe plant de kauw zich voort?
Kauwen zoeken een partner lang voor ze geslachtsrijp zijn. De paarband tussen een mannetje en vrouwtje duurt een leven lang en de vogels zijn bijna altijd onafscheidelijk. Zelfs wanneer kauwen in groepen voedsel zoeken, zijn de afzonderlijke paartjes door hun gedrag te herkennen.
Beelden
Waar vind je de kauw?
De kauw broedt zowel in de onmiddellijke nabijheid van mensen (in schoorstenen, op kerkzolders, hoge gebouwen) als in parken, loofbossen met holle bomen en konijnenholen.
Kauwen zijn opvallende, luidruchtige vogels. Een tocht door je gemeente zou zeker enkele kauwen moeten opleveren. Let in het vroeger voorjaar vooral op nestbouwende paartjes in de onmiddellijke omgeving van schouwen. Ook een blik op de kerktoren biedt een goede kans op enkele kauwen.
Natuurgebieden
Alle natuurgebiedenLeer soorten herkennen en geef je waarnemingen door
Trek met je telefoon naar buiten en identificeer soorten met de gratis app ObsIdentify: de natuurherkenner in je broekzak. Door je waarnemingen op te slaan, lever je tegelijk een belangrijke bijdrage aan het onderzoek rond soorten. Download de app hier:
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief