
Zwarte kraai
Kraaien zijn grote, zwarte vogels die bekend staan om hun intelligentie, aanpassingsvermogen en om hun luide, harde ‘kras’.
gemiddeld tussen de 4-6 jaar oud., max 19 jaar
wormen, insecten, fruit, zaden, keukenafval, eieren en jonge vogels.
monogaam, vormen paartjes voor het leven.
akkers, bos, parken, stedelijk gebied en weiden. In België komt de grote, zwarte vogel nagenoeg overal voor
schuw en schrikachtig. solitair, zeer territoriaal
vocale communicatie, baltsvluchten en het aanbieden van voedsel.
Hoe herken je de zwarte kraai?
- pikzwarte vogel (in vers verenkleed met zwak groene en blauwpaarse metaalglans)
- krachtige, donkere snavel met stompe punt (geen naakte huid rond snavelbasis zoals de roek)
- platte kruin
- in vlucht een afgeronde staart
De zwarte kraai heeft een volledig zwarte verenkleed, inclusief de snavel en poten. vaak met een wat groenige glans over de veren. Ze zijn te onderscheiden van roeken door het ontbreken van een kaal stuk huid aan de basis van de snavel en een donkerdere snavel. Zwarte kraaien zie je vaak al stappen waarbij ook het achterlichaam heen en weer gaat. Ze zijn vaak te vinden in paren of kleine groepen. Ze hebben een sterk gebogen snavel en produceren luid en schor gekrast geluid.


Het geluid van de zwarte kraai
Een zwarte kraai heeft een kenmerkende luide en schor gekrast geluid dat meestal klinkt als "kaah-kaah-kaah" of "kraa-kraa-kraa". Het geluid kan verschillende betekenissen hebben, zoals het waarschuwen van andere kraaien voor gevaar of het aangeven van voedselbronnen aan andere kraaien. De roep van een zwarte kraai kan ook veranderen afhankelijk van de context, bijvoorbeeld bij het baltsen of communiceren met zijn partner. Zwarte kraaien zijn zeer vocaal en kunnen een breed scala aan geluiden produceren, waaronder klikken, kreten en zachte koeren.
Hoe leeft de zwarte kraai
Wat eet de zwarte kraai?
De zwarte kraai is een alleseter en heeft een gevarieerd dieet, waaronder insecten, kleine zoogdieren, zaden, noten, vruchten, restjes van menselijk voedsel en kadavers van dode dieren.
Af en toe durven ze andermans nest leegroven. Kraaien zijn erg intelligent en vindingrijk om aan voedsel te geraken. Zo laten ze okkernoten op de weg vallen, waarna deze breekt of door auto’s worden overreden en de noot bereikbaar is.


Hoe plant de zwarte kraai zich voort?
De zwarte kraai is geen koloniebroeder. Broedt vanaf eind maart tot juni. Het koppel bouwt een nest van takken en modder, met zachte materialen zoals gras en veren aan de binnenkant. … Het vrouwtje legt vier tot vijf blauwgroene gespikkelde eieren met donkere vlekken en bebroedt ze alleen gedurende 18 dagen. Als de kuikens vier weken oud zijn kunnen ze het nest verlaten. De ouders voeren de jongen nog tot ze een dag of 60 oud zijn.
Soms blijven jonge kraaien ook nog enkele jaren in de buurt van hun geboortenest om te helpen bij het grootbrengen van de volgende generatie.
Waar vind je de zwarte kraai?
De zwarte kraai zit overal: in open landschappen, bosgebieden, moeras en heide, landbouwgebieden en - in mindere mate - in steden. Door zijn hoge intelligentie en vindingrijkheid, kan de soort zich aanpassen aan elk leefgebied.
Er zijn ook kraaien die geen eigen territorium hebben. Dit zijn bijvoorbeeld nog jonge kraaien of kraaien met een mindere conditie. Kraaien hebben een goede conditie nodig om hun territorium te kunnen verdedigen tegen continu dreigend gevaar. Deze kraaien zonder eigen gebied verzamelen zich in zogenaamde vrijgezellengroepen.
> Bekijk deze soort op waarnemingen.be
Kom deze soort veel voor
De soort komt algemeen voor in heel Belgie.
Natuurgebieden
Alle natuurgebiedenLeer soorten herkennen en geef je waarnemingen door

Trek met je telefoon naar buiten en identificeer soorten met de gratis app ObsIdentify: de natuurherkenner in je broekzak. Door je waarnemingen op te slaan, lever je tegelijk een belangrijke bijdrage aan het onderzoek rond soorten. Download de app hier:
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief