Raaf
De raaf is een imposante, grote vogel die lang gezien werd als een symbool voor onheil en de dood. Het slechte imago van deze standvogel is ondertussen verdwenen, maar de vogel zelf is nog volop bezig aan zijn terugkeer bij ons.
10 - 15 jaar
dode dieren
partners voor het leven
uitgestrekte gebieden waarin bos en heide elkaar afwisselen
intelligent maar schuw
Magnifieke vliegers die zich in de baltsvlucht bijna helemaal omdraaien
Hoe herken je de raaf?
- onze grootste zangvogel (groter dan buizerd)!
- verenkleed geheel zwart met groene tot blauwpaarse metaalglans
- zeer dikke, zware, lange snavel
- lange, smalle, spitse vleugels
- wigvormige staart
Heel grote, volledig zwarte vogel, met groene/blauwe/paarse glans. Zonder directe vergelijking kan het moeilijk zijn het grootteverschil met zwarte kraai te zien. Valt verder op door zijn zware, lange snavel, in vlucht een waaiervormige staart en grote kop en een ander geluid. Als je de raaf van dichtbij ziet, is een duidelijk kenmerk de bevedering die de snavel voor meer dan de helft bedekt. Kan zeer goed zweven op thermiek als een roofvogel (in tegenstelling tot zwarte kraai). Wordt vaak ontdekt door de kenmerkende roep.
Het geluid van de raaf
Diepkeelse roep, een luid, haast krakend ‘krokk krokk krokk’
Hoe leeft de raaf
Wat eet de raaf?
De raaf is vooral een aaseter die vaak voedsel zoekt op vuilnisbelten, nabij slachthuizen of zelfs nabij bewoning. De raaf zoekt (net als meeuwen) soms voedsel in het spoor van ploegende tractoren of op vers bemestte akkers en weiden. Ook verkeersslachtoffers en prooiresten van roofvogels staan op het menu. Raven verstoppen vaak voedsel, vooral tijdens het broedseizoen, als voedsel voor de jongen.
Hoe plant de raaf zich voort?
De raaf maakt een groot, massief nest, van takken en twijgen, vaak afgeboord met mos, wol of vodden op rotskliffen of in grote bomen. Een legsel telt gemiddeld vijf eieren, die gedurende 18 tot 21 dagen enkel door het vrouwtje worden bebroed. De jongen verlaten na 35 tot 42 dagen het nest maar blijven nog een zestal maanden bij de oudervogels in de buurt. Raven vormen paartjes voor het leven.
Waar vind je de raaf?
De soort komt in Vlaanderen verspreid voor over drie provincies: Limburg (o.a. in Beverlo - zeker broedgeval in 2019; Lommel, Voeren, Beringen, Oudsbergen), Vlaams-Brabant (Leuven, Meerdaalwoud) en Antwerpen (Postel, Arendonk/Ravels). Men verwacht een verdere uitbreiding in Vlaanderen o.a. ook door de toenemende aantallen in Wallonië (Dehem 2010), Nederland en Duitsland waar de raaf zelfs gevestigd blijkt in kleinere bosgebieden. Grote dichtheden zal deze soort wellicht nooit bereiken aangezien ze nood heeft aan een groot territorium, zeer schuw is en er een voldoende groot voedselaanbod moet zijn.
> Bekijk deze soort op waarnemingen.be
Kom deze soort veel voor?
De raaf is een nieuwe en voorlopig nog zeer zeldzame broedvogel in Vlaanderen. In Wallonië werden bij een reïntroductie-programma in de jaren ’70 ca. 50 raven vrijgelaten. De populatie groeide gestaag en bestond rond de eeuwwisseling al uit 85 paren. Het eerste zekere territorium werd pas vastgesteld in 2014 in het Kamp van Beverlo (med. Ernesto Zvar, Jef Kerkhofs). Het eerste zekere broedgeval vond plaats in 2018 in het Meerdaalwoud. Tussen 2014 en 2018 nam het aantal territoria in Vlaanderen ook toe van 2 tot 9, evenwel meestal zonder broedbewijs.
Natuurgebieden
Alle natuurgebiedenLeer soorten herkennen en geef je waarnemingen door
Trek met je telefoon naar buiten en identificeer soorten met de gratis app ObsIdentify: de natuurherkenner in je broekzak. Door je waarnemingen op te slaan, lever je tegelijk een belangrijke bijdrage aan het onderzoek rond soorten. Download de app hier:
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief