Lichtjes in de natuur: glimwormen, vuurvliegjes en zeevonk

Icon
Icoon - natuurgebied

Waar zie je glimwormen, vuurvliegjes en zeevonk?

Tijdens korte zomernachten loont het zeker de moeite om op stap te gaan. Glimwormen, vuurvliegjes en zelfs de mysterieuze zeevonk zorgen voor een unieke beleving in het donker. Onze natuurgebieden zijn enkel toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang, geniet dus voor zonsondergang en zoek daarna de glimwormen in de wegbermen langs het gebied.

Provincie West-Vlaanderen

Noordzee

Zeevonk zijn miljarden minuscule lichtjes die de zee hullen in een blauwe, golvende fluomassa. Buitenaards, onwezenlijk, fascinerend. Het Noorderlicht, maar dan in het water.

Zeevonk is een minuscuul organisme dat oplicht bij beweging. Overdag heeft het weinig om het lijf en heeft het veel weg van oranje smurrie. Maar bij nacht zorgt die smurrie voor een megalichtshow. Zeevonk heet in het keurig Latijn Noctiluca scintillans. Letterlijk vertaald: flitsend nachtlichtje.

Het licht van de zeevonk wordt geproduceerd tijdens een chemisch proces (bioluminiscentie) waarbij veel energie vrijkomt. In tegenstelling tot de chemische reacties die zich voltrekken in een gloeilamp - waarbij veel warmte ontstaat - wordt bij bioluminiscentie alle energie die vrijkomt meteen omgezet in licht, niet in warmte. In het voorjaar en het begin van de zomer geeft hij door een chemische reactie licht bij beweging. Dit zorgt voor verbijsterende lichteffecten in de golven, in de voetsporen van strandwandelaars, rond mensen die zwemmen in de zee, voornamelijk bij warm weer en in ondiep water. Momenteel is dit fenomeen goed waarneembaar in de (jacht)havens van Nieuwpoort en Zeebrugge. Hoe lang dit nog zal duren, is moeilijk voorspelbaar maar in sommige jaren houdt het zeegevonk aan tot een eind in augustus.