Natuurstudiegroep Dijleland

Onze werkgroep is gericht op de studie van de natuur en de biodiversiteit in het Dijleland. De Natuurstudiegroep is een groep gedreven mensen die in hun vrije tijd wilde planten en dieren willen observeren, bestuderen, inventariseren en fotograferen in het Dijleland. We zijn actief in de gemeenten Leuven, Oud-Heverlee, Bertem, Huldenberg, Overijse, Hoeilaart, Tervuren, Herent en Kortenberg. De Natuurstudiegroep publiceert het driemaandelijkse tijdschrift De Boomklever, boordevol informatie over het wel en wee van de natuur in onze streek. Bezoek ons digitaal archief om een groot deel van onze gepubliceerde nummers en artikels te verkennen en te lezen. Zin om mee te doen? Ga eens kijken op onze website (www.natuurstudiegroepdijleland.be) of word lid.

Natuurgebieden

Silsombos

 

Kampenhout Groot gebied - Tussen 50 en 100 hectare

Het Silsombos, dat zich uitstrekt over Kortenberg en Kampenhout, is een paradijs voor natuurliefhebbers die houden van een stevige wandeling. Als hart van de vallei rond de Weesbeek, is het Silsombos is een mysterieuze plek waar legendes en natuur met elkaar verstrengeld zijn. De Zwarte Madam, een Onze-Lieve-Vrouwbeeld, speelt daarin de hoofdrol. De bosorchissen, die in juni bloeien, vormen samen met de andere orchideeënsoorten het kleurrijke uithangbord van het gebied. Het gebied maakt deel uit van De Groene Vallei, een oase van rust tussen de steden Leuven, Brussel en Mechelen.

Doode Bemde

 

Neerijse Zeer groot gebied - Meer dan 100 hectare

In de Doode Bemde kan je wandelen langs de natuurlijk meanderende Dijle. Vlakbij Leuven gaan natuurbescherming en beveiliging tegen wateroverlast hand in hand. Wie weet vind je de sporen van de bever. De wandelroutes nemen je door meer dan 250 hectaren natuurgebied. Het is een mozaïek van kleine akkers, populieraanplantingen en broekbosjes, wei- en hooilanden, ruigten en rietvelden, vijvers en grachten.

Wijgmaalbroek

 

Wijgmaal Middelgroot gebied - Tussen 10 en 50 hectare

Natuurgebied Wijgmaalbroek bevindt zich op de grens van Leuven met Rotselaar, ten westen van de Dijle. Het ligt ten noorden van Leuven en maakt deel uit van de zuid-noordelijke as van de Dijlevallei. Deze vallei bevindt zich op een belangrijke trekroute voor vogels.

Molenbeekvallei

 

Herent Groot gebied - Tussen 50 en 100 hectare

Op de grens van Herent en Kortenberg ontwikkelt zich langs de Molenbeek een rijke strook natuur in een landschap van graslanden, bossen en open water. Je vindt er bijzondere soorten, zoals de zeldzame moerasvaren, de ijsvogel en de weidebeekjuffer. Het gebied maakt deel uit van De Groene Vallei, een oase van rust tussen de steden Leuven, Brussel en Mechelen.

Koeheide

 

Bertem Middelgroot gebied - Tussen 10 en 50 hectare

Nabij Bertem ligt een parel van een natuurgebied: de Koeheide. Het is een gebied van grote natuur- en cultuurhistorische waarde, waar de wilde hamster thuis is.

Twaalf Apostelenbos

 

Vossem Klein gebied - Minder dan 10 hectare

Het Twaalf Apostelenbos in Vossem ligt langs de Voer, een zijriviertje van de Dijle. Het dankt zijn naam aan een Brusselse godshuis. Langs beide valleiflanken borrelt kwelwater op en dat baant zich een weg naar de Voer.

Ten Trappen

 

Hoeilaart Klein gebied - Minder dan 10 hectare

Dit erkend natuurreservaat is gelegen in de Ijsevallei op het grondgebied van de gemeentes Hoeilaart en Overijse. Het gebied is genoemd naar een oud nabij gelegen pachthof en bevat biologisch waardevolle zones bestaande uit een broekbos, weides met hellingen en een grote poel.

IJsebroeken

 

Overijse Klein gebied - Minder dan 10 hectare

In de IJsevallei langsheen de Dreef van Overijse naar Huldenberg ligt een ketting van voormalige visvijvers. Natuurpunt beheert er de grote vijver en een paar omliggende hooilanden en (moeras)bossen. De IJsebroeken zijn een erkend natuurreservaat met een beheer gericht op behoud en ontwikkeling van de visfauna, maai- en hakhoutbeheer van de omringende vijverranden.

Lovenarenbroek

 

Leuven Klein gebied - Minder dan 10 hectare

Gelegen naast het Ecocentrum in het Provinciaal Domein is dit het laatste relict van het eens zo uitgestrekt Lovenarenbroek. De botanische waarde is een afspiegeling van de vroegere plantenrijkdom van dit gebied. Kalkrijke kwel geeft aanleiding tot het voorkomen van zeldzame planten. Het natuurgebiedje biedt interessante educatieve perspectieven voor de bezoekers van het Ecocentrum.

Oude Trambedding

 

Duisburg Klein gebied - Minder dan 10 hectare

Vele jaren geleden pufte een oud stoomtrammetje door velden en bossen om zich moeizaam een weg te banen naar het plateau van Duisburg. Het was een stevige klim en de straffe verhalen over de tram die het net niet haalde of in de sneeuw bleef steken, zijn legendarisch en behoren tot het cultureel erfgoed van Duisburg. Op een dag viel het trammetje echter stil, voorgoed, want niet meer rendabel en de tramlijn werd een groen en stil lint in het landschap. Nu, bijna een halve eeuw later, ligt de trambedding er nog steeds. De bedding is omringd door een landschap dat zeer rijk is aan kleine landschapselementen: De afwezigheid van bebouwing, de prachtige vergezichten en de ongekende rust geven maken dit gebied zonder meer uniek.

Groene Vallei: Silsombos - Kastanjebos- Molenbeekvallei - Steentjesbos - Torfbroek en Hellebos - Rotte Gaten

 

Kortenberg Zeer groot gebied - Meer dan 100 hectare

Natuurpunt en de provincie Vlaams-Brabant hebben de aftrap gegeven voor het natuurproject 'De Groene Vallei'. Dit wordt een groot natuurpark dat verschillende bestaande natuurgebieden met elkaar verbindt. Zo ontstaat een groene ader met moerassen, bossen en weidse landbouwlandschappen in de drukbevolkte driehoek tussen Brussel, Leuven en Mechelen.

Zandgroeve Ganzemans

 

Neerijse Klein gebied - Minder dan 10 hectare

Op het Plateau van Duisburg, op de grens tussen de deelgemeenten Leefdaal, Neerijse en Duisburg, rijgt Natuurpunt een aantal kleine natuurgebieden aan elkaar langs de oude trambedding van tram 296. Een van de gebieden is de zandgroeve Ganzemans.

Reutenbeek

 

Overijse Middelgroot gebied - Tussen 10 en 50 hectare

In het gehucht Reutenbeek ligt, op de grens met Wallonië, een kleine maar vrij gave vallei die deel uitmaakt van het open agrarisch landschap met geïsoleerde bossen en holle wegen dat sinds de middeleeuwen weinig gewijzigd werd. In dit gebied, behorend tot het Europese Natura 2000-netwerk, beheert Natuurpunt enkele zeer waardevolle bospercelen.